Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 april 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over prijsverschillen in IVF-klinieken


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Medisch Contact over IVF-klinieken?1


2. Klopt het dat het DBC-systeem voor prijsverschillen zorgt in het deel van de ziekenhuiszorg dat van concurrentie is uitgezonderd en dat met name IVF-klinieken hierdoor ernstig zijn gedupeerd?


3. Wat is uw mening over de procentuele prijsopslag die per ziekenhuis wordt berekend? Vindt u het aanvaardbaar dat bv. Het UMC St. Radboud in Nijmegen 44%, het AMC in Amsterdam 50% en het VU medisch centrum 77% prijsopslag berekenen m.a.w. dat de verschillen in opslag tussen de 44 en 77% liggen?


4. Deelt u de mening dat het voor veel patiënten nu al te duur is de eerste IVF-behandeling te betalen en dat met het berekenen van een prijsopslag een extra financiële drempel wordt opgeworpen waardoor IVF onbetaalbaar wordt?


5. Wat vindt u van het feit dat enkele ziekenhuizen weigeren het opslagpercentage te berekenen en hebben besloten geen rekeningen naar de patiënten te versturen totdat helderheid hierover is verschaft?


6. Deelt u de mening dat het hier een onbedoeld effect betreft van de DBC-Systematiek en dat procentuele prijsverschillen niet voor het zogeheten A-segment gelden, het deel van de ziekenhuisverrichtingen waarvoor geen vrije prijsvorming geldt? Zo ja, wat gaat u doen om dit recht te zetten?


7. Deelt u de mening dat hier sprake is van concurrentie in een deel van de zorg waar geen concurrentie hoort en dat de patiënten uiteindelijk de prijs hiervoor moeten betalen?


8. Bent u bereid voor alle niet verzekerde zorg in het A-segment geen procentuele opslag te laten gelden?


1. Medisch Contact 13, 60e jaargang , 1 april 2005