Ingezonden persbericht


Persbericht

Oracle® Grid Index toont wereldwijde vooruitgang in Grid Computing

De race om wereldwijd leiderschap is eindelijk in balans

Brussel, 6 april 2005 Oracle heeft vandaag de resultaten van zijn laatste Oracle® Grid Index onderzoek aangekondigd. Het onderzoek brengt in kaart hoe ver de wereld is op het gebied van Grid Computing. Het nieuwe onderzoek borduurt verder op de succesvolle Europese pilot van vorig jaar en biedt een overzicht van hoe organisaties wereldwijd aankijken tegen Grid Computing en het gebruik ervan, samen met informatie over de Europese trends. Grid Computing is de technologie die het imago van Informatie Technologie (IT) over de hele wereld moet gaan veranderen.

De algehele Oracle Grid Index score voor bedrijven in Noord Amerika, Europa en Azië-Pacific is 4,41 op een schaal van 0 tot 10. Analyse van onderliggende indices vergeleken met de algehele score van 3,1 - die tijdens de Europese lancering in september 2004 bekend werd gemaakt - wijzen op een groei in de toepassing van Grid Computing wereldwijd. Europa toonde een behoorlijke vooruitgang, en Azië-Pacific heeft een goede positie om snel vorderingen te maken met het toepassen van deze grensverleggende technologie. De resultaten toonden echter dat niet één specifieke regio voorop loopt als het gaat om het toepassen van Grid Computing. De bevindingen wijzen juist op een goed gebalanceerde race om het leiderschap.

Veel organisaties zijn op de hoogte van Grid; weinig ondernemen actie Terwijl organisaties zich steeds bewuster zijn van het bestaan van Grid Computing en de voordelen ervan, stelt het onderzoek dat de meeste bedrijven er nog wel naar moeten gaan handelen.


· De algehele Grid Index waardes voor elke regio zijn vergelijkbaar: de Grid Index van Noord Amerika is 4,50, die van Europa is 4,39 en van Azië-Pacific 4,37.
· Over het algemeen is de kennis van de voordelen van Grid Computing goed (indices zij respectievelijk 5,61 en 4,89). De Commitment Index is 2,45 en de ROI Index is 1,89. Dit patroon is kenmerkend voor het toepassen van een nieuwe technologie zoals Grid Computing.

· Europese bedrijven hebben vooruitgang geboekt op weg naar het toepassen van Grid Computing. De Oracle Grid Index score in Europa maakte een sprong van 3,1 naar 4,39 een significante toename in slechts zes maanden.
· De subindices voor elke regio tonen dat Europa en Noord Amerika ongeveer hetzelfde staan tegenover Grid Computing. Organisaties in Azië-Pacific laten echter een compleet ander beeld zien. Standaardisatie- en consolidatie-indices zijn in een groot deel van deze regio veel hoger dan elders.

Europa maakt vorderingen Scandinavië is wereldwijd koploper in de inzet van Grid-technologie Ondanks de vorderingen die Europa maakt op het gebied van Grid Computing, heeft de kennis van de technologie en de voordelen ervan nog niet echt tot veel concrete actie geleid. De European Knowledge Index is gestegen van 2,74 naar 5,81 en de Benefits Appreciation Index van 2,25 tot 4,58 ruim verdubbeld dus. De Commitment Index is van 1,75 naar 2,70 gegaan en de ROI Index van 1,17 naar 2,10.

Opvallende details in Europa:

- Italië en Spanje gaan goed vooruit met respectievelijk een stijging van 2,80 naar 4,04 en van 2,40 naar 4,19 op de totale Grid Index.

- Duitsland gaat aan kop in Europa wanneer het gaat om standaardisatie en consolidatie (respectievelijk 6,71 en 5,99 op die indices)
- Scandinavië is het verst met de inzet van Grid. Organisaties daar scoren 3,60 op de Commitment Index en 2,58 op ROI.

- De vraag naar blade servers stijgt snel. Het aantal Europese respondenten dat blade servers belangrijk vindt is verviervoudigd in zes maanden, van 8 naar 33 procent.

Internationale Knowledge Leaders geven de perceptie een duwtje in de rug Oracle s onderzoek, dat onafhankelijk is uitgevoerd door internationale Business- en IT-specialist Quocirca, laat ook interessante informatie zien over technologieën die dichtbij Grid Computing liggen, zoals Service Oriented Architectures en blade servers. De Grid Index van september vorig jaar gaf aan dat organisaties die Grid Computing begrijpen de echte opinieleiders zijn, die de inzet ervan stimuleren binnen hun organisatie. Het actuele onderzoek brengt een ware gemeenschap van internationale specialisten onder de aandacht dat blijkt zo n 10 procent van de respondenten te zijn die de inzet van grid-technologie in hun organisaties echt trekken.

De meerderheid van deze Knowledge Leaders (86%) ziet de implementatie van SOA s door leveranciers van pakketoplossingen als een belangrijk voordeel voor interfacing en integratie.

7,5) gebruiken nu al de SOA-methodologie om nieuwe applicaties te ontwikkelen of gaan dat doen in de loop van 2005. Van alle ondervraagde organisaties is dat maar 20%.

Meer dan de helft van de Knowledge Leaders maakt intensief gebruik van blade servers, in tegenstelling tot minder dan een kwart van de volledige onderzoekspopulatie.

Over het onderzoek
Quocirca hield 1356 interviews met senior IT beïnvloeders en beslissers in maart 2004. 300 daarvan vonden plaats in Noord Amerika, 600 in Europa en de rest (456) in Azië-Pacific. De respondenten zijn actief in verschillende grote multinationals en middelgrote tot grote organisaties die landelijk actief zijn in diverse sectoren.

Specifieke informatie over de Benelux score is tevens te verkrijgen bij LEWIS.

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.