Politie Hollands Midden

Regio- Gestructureerde gezamenlijke aanpak problemen succesvol

In de politieregio Hollands Midden is succesvol geëxperimenteerd met een nieuw instrument dat de concrete aanpak van probleemlocaties beter aanpakt. Vrijblijvendheid van de partners die bij een probleem betrokken zijn, is bij gebruikmaking van dit instrument, genaamd IVAB uitgesloten. Op enkele plaatsen in Leiden en Voorschoten is dit model inmiddels met succes toegepast.

De aanpak van onveiligheid in het openbaar gebied, waarbij diverse partners aan tafel zitten, is tegenwoordig een bekend gegeven. Niet altijd is echter duidelijk welke activiteiten er worden verricht en door wie. Iedere partij heeft zijn eigen prioriteiten en momenten van aanpak. In de praktijk komt het er nogal eens op neer dat de politie een aantal rollen op zich neemt en andere partijen aan de 'luwe zijde' van het probleem verblijven.

Leiden en Voorschoten De gemeente Voorschoten werd twee jaar geleden geconfronteerd met stationsproblematiek op beide stations. Onder regie van de gemeente Voorschoten werd een gestructureerde aanpak gestart waarbij de Gemeente Voorschoten, buurgemeente Leiden, Nederlandse Spoorwegen, Fietsersbond en politie volgens een nieuw model analyseerden en concrete afspraken maakten. Het ging hierbij onder ander om publieksvoorlichting, het stallen van fietsen, fietsgraveren, gerichte opsporing en helingcontroles. Het traject had aantoonbaar succes. Het aantal diefstallen van fietsen liep bijvoorbeeld terug. De veiligheidsadviseur in politiedistrict Leiden- Voorschoten stelde het traject wat doorlopen was bij en ontwikkelde daaruit het zogenaamd IVAB.

Processturend instrument IVAB (integrale veiligheidsaanpak betrokkenen) kan gezien worden als een processturend draaiboek. Alle bij een probleem betrokken partners worden, aan de hand van gestructureerde bijeenkomsten en opgestelde hulpformulieren, langs probleem, activiteit, verantwoordelijkheid en oplossingsmogelijkheden geleid. Gebruikmaking van IVAB waarborgt een permanente aanpak en borging van de gekozen oplossingsrichting. Het IVAB is het afgelopen jaar zo uitgebouwd dat het voor elke willekeurige veiligheidsproblematiek een algemeen toepasbaar instrument is geworden.

Oude Rijn en Boommarkt IVAB is in 2004 toegepast op twee overlastlocaties in de binnenstad van Leiden. Op de Oude Rijn werd een probleem ervaren met rondhangende en slapende mensen op de openbare weg, vervuiling en het intimiderende gedrag van bezoekers van een dienstencentrum. De samengebrachte IVABgroep, waaronder gemeente, politie, wijkverenigingen en organisaties uit het dienstencentrum, maakte concrete afspraken over gericht verbaliseren, huisregels en bijvoorbeeld het aanpassen van materialen in de openbare ruimte. De situatie op de Oude Rijn is door deze aanpak substantieel verbeterd. Het IVAB is ook toegepast na overlastproblemen aan de Boommarkt. De aanpak van onder andere vervuiling werd hierdoor tot tevredenheid van alle partijen opgepakt. Op dit moment loopt een traject rond jeugdproblematiek in de omgeving van station de Vink. Binnenkort worden hierbij door de betrokken partijen duidelijke afspraken gemaakt. Recent is gestart met IVAB betreffende de hangplekproblematiek rond de Leidse Willem Klooslaan.

Lokale besturen De korpsleiding van Politie Hollands Midden heeft onlangs besloten IVAB in te zetten in het hele korps. Het instrument past namelijk uitstekend in de ontwikkeling waarbij politie en partners zich meer en meer concentreren op hun kerntaken. Binnenkort worden de lokale besturen van, in eerste instantie die van de gemeenten Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn en Noordwijk benaderd over het toepassen van IVAB. IVAB is dusdanig aansprekend dat er inmiddels vanuit het land belangstelling voor is getoond..
---