Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl


Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
6 April 2005

Procedures bij energieprojecten aangepakt

De doorlooptijd van grote projecten op het gebied van bijvoorbeeld gaswinning, biomassa en windenergie kan aanzienlijk korter. Zowel overheid als bedrijfsleven worden voortdurend geconfronteerd met onnodig lange procedures die voor een groot deel worden veroorzaakt door de complexiteit van bestaande regelgeving en de grote hoeveelheid benodigde vergunningen. Om daar iets aan te doen, worden zoveel mogelijk knelpunten aangepakt. Daarnaast moeten wet- en regelgevingstrajecten beter worden gecoördineerd. Dat schrijven de ministers van Economische Zaken, Landbouw en VROM in een brief aan de Tweede Kamer.

De ministers nemen een aantal concrete stappen. Een van de belangrijkste acties is het instellen van een projectbureau om de coördinatie van vergunningverlening beter tot zijn recht te laten komen. Dit projectbureau moet uiterlijk op 1 januari 2006 van start gaan en zal een coördinerende de rol vervullen om projecten sneller te kunnen realiseren. Het bureau zal vanaf de start van een vergunningtraject benodigde vergunningen zoveel mogelijk parallel schakelen, de voortgang bewaken en knelpunten en risico's signaleren en maatregelen nemen als dat nodig is. De benodigde middelen voor het projectbureau worden beschikbaar gesteld door de betrokken ministeries.

Een van de eerste beoogde projecten van het projectbureau is een groot windenergieproject in de Noord-Oostpolder, met een totale omvang van circa 190 Megawatt. Voor dit windproject zal gebruikt worden gemaakt van de reeds bestaande Rijksprojectenprocedure (RPP). In deze procedure zijn bijvoorbeeld inspraak, bezwaar en beroep gebundeld, is er één aanspreekpunt en ligt de regie van een project in één hand. Doel is om op deze manier de doorlooptijd van bijvoorbeeld windenergieprojecten terug te brengen tot 2,5 jaar.

Stroomlijning van regelgeving en verlaging van de administratieve lasten is een van de speerpunten van dit kabinet. Zo is in 2004 een Taskforce Vereenvoudiging Vergunningen ingesteld door de Staatssecretaris van Economische Zaken, waaruit voor de zomer voorstellen komen die moeten leiden tot snellere en doelmatige wijze van vergunningverlening. De bevindingen van op het terrein van de energieprojecten worden meegenomen bij de conclusies in deze taskforce.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl of Jelle Wils, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: J.Wils@minez.nl

06 apr 05 10:25