FNV

Bond wil begrip tussen culturen bevorderen

FNV Bondgenoten wil nadrukkelijk een rol spelen bij de bestrijding van discriminatie op de werkvloer. Dat zegt voorzitter Henk van der Kolk woensdag in een rondetafelgesprek over integratie op de arbeidsmarkt.
Het debat op woensdagochtend is georganiseerd door de commissie voor integratiebeleid en vindt plaats in het Tweede Kamergebouw. Andere deelnemers aan het gesprek komen van het CWI, de Taskforce Jeugdwerkloosheid, en werkgeversvereniging VNO/NCW.

Binnenkort starten de bonden met het project 'Integratie op de werkvloer'. In bedrijven en instellingen van verschillende sectoren zullen gesprekken worden gevoerd met autochtonen en allochtone werknemers. Op die manier hoopt de bond het begrip tussen de diverse culturen te bevorderen. FNV Bondgenoten voert deze gesprekken na de zomer.

Er is alle aanleiding voor dit soort activiteiten, vindt Henk van der Kolk. "Bij het meldpunt discriminatie van de FNV zijn in drie maanden zo'n 88 klachten binnengekomen, die vooral betrekking hebben op het vinden van werk. De werkloosheid onder allochtonen is 14 procent tegenover 4 procent onder autochtonen."

Meldingen van discriminatie komen onder meer uit de metaalnijverheid, chemische industrie, schoonmaak en beveiliging. Mensen worden afgewezen op grond van een buitenlands klinkende achternaam of het dragen van een hoofddoek.

Allochtone werknemers verliezen ook vaker hun baan omdat ze meer met een tijdelijk contracten werken of in uitzendbanen. Terwijl in grote steden 60 procent van de jeugd allochtoon is, hebben jongeren grote moeite om een stageplek te vinden.

Behalve met gesprekken tussen werknemers wil FNV Bondgenoten hier iets aan doen door afspraken te maken in de Randstad over de instroom van allochtone studenten in het bedrijfsleven via stage- en leerwerkplekken met baangarantie.

Voor de Taskforce Jeugdwerkloosheid is een Onderwijs & Opleiding Jeugdmodel ontwikkeld. Er lopen al experimenten in de metaal, waarbij jongeren onder meer coaching krijgen.