Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Kleine Vecht meandert door nieuw landschap

Een prachtig deel cultuur historie van Coevorden wordt in ere hersteld. De Kleine Vecht meandert straks weer door een natuurgebied net buiten het industrieterrein Leeuwerikenveld 2. Door dit natuurgebied loopt straks ook de route van het Pieterpad.

Bij de aanleg van industrieterrein Leeuwerikenveld 2 is in het bestemmingsplan een groenzone van 10 hectare opgenomen. Deze groenzone zorgt ervoor dat het woongenot van bewoners van het Klooster en de Lorenzweg niet wordt aangetast. In 2004 is met een bijeenkomst voor buurtbewoners een plan gemaakt voor deze groenzone. Samen met bewoners heeft landschapsarchitecte Els Kolff een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is door de gemeente vertaald in een definitief plan in overleg met de bewoners. Het plan kent drie opvallende onderdelen.

Allereerst was het een wens van de bewoners om met een wal gescheiden te worden van het industrieterrein. Els Kolff heeft een wal gemaakt die een slingerend en in hoogte verspringend in het landschap ligt. Hiervoor is zo'n 100.000 kubieke meter grond verplaatst. Over de wal wordt een wandelpad aangelegd en het gebied zal ook voor wandelaars toegankelijk zijn. Op verzoek van de bewoners heeft de gemeente Coevorden de organisatie van het Pieterpad gevraagd om dit wandelpad over de wal door het natuurgebied te leiden.

Een tweede opvallend onderdeel is het terugbrengen van de Kleine Vecht in het gebied. Het riviertje meandert zoals dat omstreeks 1850 het geval was. Tenslotte is er een kunstwerk `de Poort van Coevorden'. Een poort gemaakt van 32 ton graniet door de Amsterdamse beeldhouwer Rob Schreefel. Dit beeld is vandaag geplaatst en zal vanaf verre zichtbaar zijn. De Poort van Coevorden maakt onderdeel uit van de stenenbeelden route in de gemeenten Emmen en Borger Odoorn.

Het waterschap Velt en Vecht zal de verbinding tot stand brengen tussen het al bestaande deel van de kleine Vecht en het nieuwe deel in het natuurgebied. Daarmee is een prachtig stuk cultuur historie van Coevorden voor een deel in ere hersteld.