Gemeente Zwolle

Burgerparticipatie centraal in Burgerjaarverslag 2004

Burgerparticipatie is het centrale thema van het Burgerjaarverslag 2004 van burgemeester Henk Jan Meijer. Hoe worden inwoners van de stad betrokken bij besluitvormingsprocessen? Verschillende inwoners komen ook aan het woord in het Burgerjaarverslag 2004. Het verslag wordt vrijdag 8 april 2005 gepresenteerd bij de afsluiting van de Week van de Stad in het Moluks Ontmoetingscentrum, Stichting Yar Nain, Bachlaan 156 om 18.00 uur.


1
Sinds 2002 zijn alle burgemeesters verplicht om jaarlijks terug te blikken op thema's als dienstverlening, burgerparticipatie en veiligheid, onderwerpen waar de burgemeester nauw bij betrokken is. Meijer beschrijft in zijn jaarlijkse verslag ook zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten. In een uitgebreid interview passeren allerlei thema's de revue: van de moord op Theo van Gogh tot de brand bij de Golfslag, en van de besluitvorming over de komst van de Herberg tot zijn reflectiebijeenkomsten met andere burgemeesters van middelgrote steden.

Besturen
Het Burgerjaarverslag biedt een verrassende blik achter de schermen van het dagelijks bestuur van de gemeente. In het hoofdstuk over zijn portefeuille loopt Meijer zijn protocollaire taken langs, zoals het uitreiken van de lintjes en de representatieve activiteiten. Ook de dienstverlening van de gemeente Zwolle komt aan de orde, zoals bij de publieksbalies in het stadskantoor en bij de afhandeling van klachten en bezwaren.

Participatie
De nadruk in het Burgerjaarverslag over 2004 ligt op burgerparticipatie: hoe worden inwoners van de stad betrokken bij besluitvormingsprocessen? De wijkplatforms, de wijkbudgetten, inspraakmogelijkheden bij grote projecten en de betrokkenheid van burgers bij vergaderingen van de gemeenteraad: alle participatiemogelijkheden komen voorbij. In het verslag zijn ook interviews met Zwollenaren opgenomen. Zij vertellen over hun visie op de burgerparticipatie in Zwolle. Ook komen winnaars van het experiment met wijkbudgetten (in Assendorp en delen van Zwolle-Zuid) aan het woord, over de verkiezing van hun project en over de uitvoering van de plannen.

Presentatie
Het Burgerjaarverslag wordt vrijdag 8 april 2005 gepresenteerd in het Moluks Ontmoetingscentrum, Stichting Yar Nain, Bachlaan 156 om 18.00 uur. Dan overhandigt Henk Jan Meijer de eerste exemplaren officieel aan de burgers die mee hebben gewerkt aan het verslag. Daarbij krijgt hij hulp van kleine Zwollenaren, de burgerparticipanten van de toekomst.