Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland - Overheid bundelt krachten in convenant
06/04/2005 - Op dinsdag 5 april is op het hoofdbureau van politie een convenant getekend tussen de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, de Dienst Werk en Inkomen (de samenvoeging van de Sociale Dienst, Maatwerk en NV Werk in 2005) en de Dienst Persoonsgegevens om gegevens uit de bestanden van deze diensten met elkaar te vergelijken. De samenwerking moet de lokale overheid in staat stellen effectiever op te treden tegen het normloze gedrag van bepaalde personen in onze samenleving.

Door het convenant is het eenvoudiger geworden om informatie uit te wisselen, zodat die niet langer versnipperd blijft over verschillende diensten. Het convenant komt voort uit een pilot in Amsterdam-West, waarin gezocht wordt naar alternatieve wegen om criminele en overlastgevende personen aan te pakken en tegen te houden. Hiertoe is een integrale, dadergerichte aanpak ontwikkeld.

De pilot is gericht op een groep jongeren die zich onaantastbaar lijkt te voelen en breeduit een dubieus verkregen financiële rijkdom etaleert. Door bundeling van krachten van de gemeentelijke diensten wordt deze groep effectief aangepakt. Hierdoor zal hun aantrekkingskracht op individuen in hun omgeving verdwijnen.

Met de ondertekening van dit convenant laten de overheidsinstellingen aan iedere Amsterdammer zien dat niemand zich hier boven de wet verheven kan voelen en dat de lokale overheid er alles aan doet om burgers een veilige samenleving te geven. Binnen de wettelijke mogelijkheden wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte om persoonsgegevens te vergelijken om criminele activiteiten op te sporen.

Het korps zal nog meer dan voorheen de oren en ogen zijn van externe ketenpartners om zo tot een daadkrachtige aanpak te kunnen komen.