Psycho-medisch centrum Parnassia

Den Haag pakt veelplegers op alle fronten aan

De Haagse ketenpartners in de aanpak van veelplegers krijgen nieuwe instrumenten. In dit kader heeft burgemeester Deetman op 5 april het woonbegeleidingsprogramma (SOV) Remise en lanceert hij een webapplicatie voor het volgen van veelplegers.

De Haagse ketenpartners in de aanpak van veelplegers krijgen nieuwe instrumenten. In dit kader opent burgemeester Deetman vandaag het woonbegeleidingsprogramma (SOV) Remise en lanceert hij een webapplicatie voor het volgen van veelplegers. In dit systeem kunnen de ketenpartners persoonsgerichte informatie over veelplegers uitwisselen. Parnassia, psycho-medisch centrum, gemeente Den Haag, Politie Haaglanden en Openbaar Ministerie leggen in het convenant de werkafspraken vast, waardoor de (kleine) criminaliteit in de stad sterk verminderd.

Delen van informatie
Den Haag telt op dit moment 1900 veelplegers die samen een miljoen misdrijven op hun naam hebben staan. Een reden voor alle partijen om de veelplegers keihard aan te pakken.

Belangrijkste afspraak in het convenant is de stelselmatige uitwisseling van gegevens tussen de ketenpartners. Tot nu toe hadden de ketenpartners geen inzicht in elkaars werkprocessen en mocht de gemeente Den Haag geen justitiële informatie inzien. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft toestemming gegeven voor de gegevensuitwisseling. Den Haag is de eerste gemeente in Nederland die hiervoor toestemming heeft gevraagd en wiens convenant voldoet aan de regels van het modelconvenant van het Ministerie van Justitie.

De afspraken in het convenant maken de samenwerking in de Web Applicatie Stelselmatige Daders (WASD) mogelijk. Op deze besloten website kunnen de ketenpartners individuele casusinformatie uitwisselen als aanhoudingen, fase in de keten en veroordelingen. Ook kunnen op groepsniveau analyses worden gemaakt.

Woonbegeleidingsprogramma Remise
Om de terugkeer van veelplegers in de maatschappij te verbeteren opent burgemeester Deetman van Den Haag het woonbegeleidingsprogramma Remise op het terrein van Parnassia. Remise biedt praktische begeleiding aan verslaafde veelplegers gericht op het weer zelfstandig gaan wonen. Het gaat om veelplegers in de derde fase (open fase buiten detentie) van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV). Binnen het programma krijgen de veelplegers woonbegeleiding, ambulante behandeling, begeleiding bij vrijetijdsbesteding en budgettraining.

Werken aan veiligheid
De aanpak van veelplegers maakt onderdeel uit van het plan Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.


---