Gemeente Zwolle

Inloopbijeenkomst herinrichtingsontwerp binnenstad succes

Woensdag 23 maart 2005 was het zover en konden belangstellenden het Voorlopig Ontwerp voor de verfraaiing van de Grote Markt, de Melkmarkt en het Rodetorenplein bekijken. Bij de bewoners en panden in de binnenstad is vooraf huis aan huis een uitnodiging op de mat gevallen. Zo´n zestig bezoekers kwamen op de bijeenkomst af.

De Burgerzaal van het stadhuis was omgetoverd tot een informatiemarkt met op een hoek informatiekramen met het herinrichtingsontwerp en het voornemen-verkeersbesluit Grote Markt en omgeving. Op een andere hoek stond een informatiekraam waar men het Bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht, 5e partiële herziening kon inzien en waar ter informatie ook het voorlopig bouwplan voor de Bankenlocatie lag, evenals enkele gevelaanzichten van de bebouwing, de winkelpassage en een plattegrond van de bewaakte fietsenstalling.

Animatie voorlopig ontwerp in informatiecentrum
Ook werd een animatiefilmpje getoond waarin de bezoeker als het ware meegenomen werd door het voorlopig herinrichtingsontwerp, over de Grote Markt, de Melkmarkt en het Rodetorenplein. Het filmpje is nog tot 18 april te zien in de huisbioscoop van het gemeentelijk informatiecentrum. Hier kunnen ook de afbeeldingen en tekeningen worden bekeken en men kan de officiële stukken inzien. Daarbij kunnen bezoekers hier de inspraakwijzer ophalen, een foldertje met daarop afgebeeld het voorlopig herinrichtingsontwerp, inclusief beschrijving en de mogelijkheden voor inspraak.

De reacties van de bezoekers aan de inloopbijeenkomst waren overwegend positief. Een enkeling vond het jammer dat het gemeentebestuur de Grote Aa niet teruggraaft. Verder is de Zwollenaar benieuwd of de gemeente erin slaagt om het Rodetorenplein toch een landtong te geven. Ook waren er veel reacties op de goot in de Melkmarkt, die als knipoog naar de Grote Aa in het Voorlopig Ontwerp is getekend.

Het Voorlopig Ontwerp herinrichting Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein, het Voornemen-verkeersbesluit Grote Markt en uitbreiding voetgangerszone binnenstad, én het Bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht, 5e partiële herziening, liggen nog tot 18 april 2005 ter inzage bij het Informatiecentrum Gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15 (di. t/m vr. 10.00-17.00 u.; ma. 13.00-17.00 u.; za. 10.00-16.00 u.).

Na de inspraakperiode worden de reacties bekeken. Afhankelijk van de aard van de reacties kan dit tot aanpassing van het ontwerp leiden. Voor de zomer van 2005 wordt dan een Definitief Ontwerp vastgesteld; na de zomer van 2005 start de herinrichting van de Grote Markt.

Meer informatie over het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 en de herinrichting van de Zwolse binnenstad kunt u vinden op internet: www.binnenstadzwolle2015.nl(zie link onderaan deze pagina).