Gemeente Zwolle

Risicokaart brengt risico´s in kaart

Op 31 maart 2005 heeft de Provincie Overijssel de risicokaart op internet geplaatst. De risicokaart is een plattegrond waarop alle panden gemarkeerd zijn die mogelijk een risico voor de omgeving vormen. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven die gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen op hun terrein, zoals LPG-stations. Daarnaast staan er ook gebouwen op de kaart waar tijdens een ramp of een incident extra aandacht van hulpdiensten nodig is.

Na de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam oordeelde het kabinet dat burgers (en overheid) meer inzicht moeten hebben in risicovolle bedrijven in hun woonomgeving. Daarvoor is door de Provincie Overijssel een nieuwe digitale risicokaart ontwikkeld. Via internet kan iedereen zien welke risico's er in de directe omgeving zijn. Daarbij kan het gaan om bedrijven waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn (zoals lpg, ammoniak en vuurwerk), transportroutes of overige risico's. Ook is zichtbaar of het bedrijf een recente vergunning heeft.

Verschillende informatiesoorten
Een tweede groep objecten op de risicokaart zijn de bedrijven of instellingen die in geval van een calamiteit extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen, of waarvoor extra veiligheidsmaatregelen moeten worden ontwikkeld. Dit zijn bijvoorbeeld instellingen waar veel mensen samenkomen of -wonen, of waar veel ouderen zijn zoals een ziekenhuis of verzorgingshuis. Op de kaart heten dit de risico-ontvangers.

Als derde onderwerp op de kaart staan gebieden aangegeven waar mogelijk een natuurramp kan ontstaan. Bijvoorbeeld heidevelden waar in periodes van droogte gemakkelijk brand kan ontstaan. Tenslotte worden binnenkort evenementenlocaties op de kaart aangegeven.

Openbare informatie
De belangrijkste gebruikers van de kaart zijn de hulpdiensten, voor hen biedt de kaart nuttige informatie over opgeslagen stoffen, groepen mensen die gevaar lopen en dat allemaal in relatie tot de omgeving. Zodat hulporganisaties overzichtelijk in beeld hebben via welke routes een calamiteit het veiligst te benaderen is, waar mogelijk een helikopter kan landen, wat de afstanden naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn en dergelijke.

De informatie op de risicokaart is openbare informatie die iedereen die dat wil nu al kan inzien. Het unieke aan de kaart is dat de informatie op één plek geclusterd staat en dat de kaart gemakkelijk aan actuele situaties kan worden aangepast. Elke provincie heeft een risicokaart ontwikkeld. In de loop van 2005 zullen deze allemaal op internet worden geplaatst.

Zie ook:
Risicokaart