Gemeente Borsele

Borsele geeft extra bijdrage aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Heinkenszand, 6 april 2005

Burgemeester en wethouders van Borsele geven met terugwerkende kracht over het jaar 2004 een extra geldbedrag aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen boven de 65 jaar. Door het rijk is hiervoor eenmalig geld ter beschikking gesteld, dat volledig ten goede moet komen aan deze doelgroepen. De tegemoetkoming bedraagt 200 euro per persoon.

Het bedrag van de gemeente is een extraatje om te voorzien in zogenaamde verborgen kosten. Dit zijn kosten die in principe iedere Nederlander heeft, maar die voor deze doelgroepen extra hoog uitvallen vanwege een ziekte of beperking. Bijvoorbeeld extra kosten bij de verlenging van een rijbewijs omdat een medisch onderzoek noodzakelijk is, of de prijs van een boodschappenbezorgservice omdat mensen hun boodschappen niet zelf kunnen halen.
Mensen met een inkomen op of vlak boven minimumniveau kunnen deze uitgaven eigenlijk niet doen en daarom kan éénmalig, onder bepaalde voorwaarden, een beroep worden gedaan op deze regeling. Speciaal aan de regeling is dat de mensen geen bonnetjes moeten laten zien van de kosten die ze hebben gemaakt. Als ze kunnen aantonen dat ze behoren tot één van de genoemde doelgroepen is dat voor de gemeente voldoende om aan te nemen dat er verborgen kosten zijn. Inwoners van Borsele kunnen tot 1 juli van dit jaar een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale Zaken. Bij die afdeling kan tevens een speciaal aanvraagformulier aangevraagd worden.