Gemeente Westerveld

6-4-2005
Nieuws van de gemeenteraad

De vaste raadscommissie en de gemeenteraad vergaderden op 31 maart. De agendapunten met voorstellen kunt u lezen op onze website. Hieronder staat het belangrijkste nieuws uit deze vergaderingen.

Weg Lhee-Kraloo

De fracties van Gemeentebelangen en VVD vroegen naar de plannen van de gemeente met deze weg; zij reageerden op berichten over een mogelijke afsluiting van deze weg voor doorgaand autoverkeer vanwege de ligging in het Nationaal Park Dwingelerveld en omdat de onderhoudstoestand slecht is. Deze fracties vroegen zich af of de weg mogelijk bewust kapot wordt gereden door natuurorganisaties.

Wethouder Geertsma zei dat wat hem betreft het uitgangspunt is dat de weg open blijft voor het verkeer. Een interne werkgroep is op dit moment bezig om alternatieve oplossingen voor de instandhouding van deze weg te onderzoeken; de gemeenteraad krijgt daarover binnenkort een voorstel.

Bezwaarschriften Wet WOZ

Toos Posthumus (Gemeentebelangen) vroeg naar het aantal bezwaarschriften dat is ingediend tegen de taxaties op grond van de Wet WOZ. En of de gemeente meer uitleg wil geven over de wijze waarop de taxaties en de tariefstelling voor de onroerend zaakbelasting hebben plaatsgevonden.

Wethouder Martens kon melden dat er ongeveer 1000 bezwaarschriften zijn ingediend. Hij zegde toe om in Da's Mooi nadere informatie over de taxaties en de tarieven op te nemen.

Vriend van de Nacht

De Milieufederatie Drenthe vroeg de raad om mee te doen aan de campagne van de milieufederatie âVriend van de Nachtâ, waarbij gestreefd wordt naar betere bescherming van de duisternis van de nacht. De fractie van Progressief Westerveld stelde voor aan deze campagne mee te doen, maar ze kreeg alleen de fractie van de PvdA mee; de andere fracties hadden daaraan geen behoefte.

Combinatie wonen en werken in de kernen

Bij het maken van het bestemmingsplan voor Dwingeloo is een regeling ontwikkeld voor de combinatie van wonen en werken in woongebieden. Deze regeling werd ter bespreking aan de raadscommissie voorgelegd als voorbeeld voor een regeling in alle kernen. Het gaat hierbij om het combineren van dienstverlenende bedrijvigheid, zoals een kapper, met de woonfunctie.

De fracties reageerden positief op de voorgestelde opzet. Wel vroegen enkele fracties aandacht voor mogelijke toename van verkeer, voor de noodzaak van voldoende parkeergelegenheid en voor het tegengaan van ontsierende reclame.

De VVD-fractie vroeg om méér mogelijkheden voor bedrijvigheid, bijvoorbeeld in vrijkomende boerderijen in (kleine) kernen. Dat vergt echter een andere benadering: in zulke situaties zal het perceel een bedrijfsbestemming moeten krijgen als de gemeente bedrijvigheid wil toestaan.

Wel of niet uittreden uit de muziekschool

In 2003 was op voorstel van de PvdA-fractie een motie aangenomen met als strekking om onderzoek te doen naar uittreding uit de muziekschool Meppel; deze muziekschool wordt via een gemeenschappelijke regeling door de gemeenten in de regio in stand gehouden.

Het voorstel van het college om -vooralsnog- niet uit treden kreeg uiteindelijk de unanieme steun van alle fracties. Wat niet wil zeggen dat er volgens de raad niets hoeft te veranderen.

Het is tijd voor een bestuurlijke en inhoudelijke vernieuwing, aldus Alok van Loon (Progressief Westerveld) en zij riep de andere fracties op om daarmee als raad actief aan de slag te gaan.

John Bouwhuis (PvdA) en Jelle de Haas (Gemeentebelangen) benadrukten dat zij voor instandhouding van muziekonderwijs in de gemeente zijn. Hun bezwaar betreft vooral de starre structuur van de samenwerking, waardoor je als gemeente nauwelijks invloed op de kosten hebt en alleen met veel moeite en kosten uit de samenwerking kunt stappen. Henk Dekker (VVD) sprak in dat verband van een soort wurgcontract.

Er was veel kritiek op het onderzoeksrapport waarin de uittreedsom was berekend; dat bedrag moest enkele keren worden bijgesteld. Hoe hard zijn de cijfers dan nog vroeg Harm Bolding (CDA) zich af; broddelwerk aldus de PvdA.

Alle fracties pleitten voor een structuur waarin de gemeente niet financieel participeert (bijvoorbeeld via een stichting), en waarmee de gemeente een zakelijke relatie, bijvoorbeeld in de vorm van een afnamegarantie voor een bepaalde tijd, aangaat.

Wethouder Geertsma zei dat de structuur van de samenwerking wordt heroverwogen, waarbij mogelijk een samenwerking met Hoogeveen en misschien in heel Drenthe tot stand kan komen. Hij ondersteunde het initiatief uit de raad om actief met vernieuwing aan de slag te gaan.