Gemeente Hengelo

Mededelingen 5 april 2005, week 14
Collecte Een ton voor water Energiebesparing Wijzer over Kanker thema Gezondheidswijzer Plus Lotgenotenavond Cerebraal Gemeenteraad
Compostactie Nota van uitgangspunten Inzamelen klein chemisch afval Bouwplannen
Nationale Straatspeeldag Artikel 19 lid 3 WRO Werk aan de weg Wet milieubeheer
Ambtenaren testen fitheid
Tot en met 9 april 2005 collecteert Simavi. Van 10 tot en met 16 april collecteert ZOA - vluchtelingenzorg. Collectanten kunnen zich legitimeren.

Energiebesparing

Dat levert wat op!

Met het project 'Energiebesparing: dat levert wat op!' helpt de gemeente Hengelo huishoudens met lagere inkomens bij het besparen van energie. De huishoudens doen mee aan een EnergieTeam, waar ze onder begeleiding van een coach tips en adviezen krijgen over het omgaan met gas, water en licht. Op deze manier worden de deelnemers zich steeds bewuster van hun energieverbruik. Bij deelname aan de zes teambijeenkomsten krijgen deze huishoudens gratis een pakket van energiebesparende maatregelen aangebracht op kosten van de gemeente.

De laatste kans om hieraan deel te nemen doet zich nu voor. Er kunnen in totaal circa 300 huishoudens aan het project meedoen. Momenteel is er nog ruimte voor zo'n 30 huishoudens. U kunt meedoen als het besteedbaar inkomen van uw huishouden lager is dan 13.100,- per jaar. Wilt u nog mee doen en uw energiekosten verlagen, geef u dan nu nog op! Opgave via telefoon (074) 2550602 of via e-mail:energie@hengelo.nl

Lotgenotenavond Cerebraal

Niet aangeboren hersenletsel

De vereniging Cerebraal organiseert in Hengelo regelmatig lotgenotenavonden voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH), familieleden, hulpverleners en belangstellenden.

Door een verkeersongeval, een hartstilstand, een bijna verdrinking, een hersentumor of hersenbloeding kan ernstig hersenletsel ontstaan. De gevolgen voor de getroffenen en de familie kunnen zeer ingrijpend zijn. De vereniging Cerebraal richt zich op het doorbreken van het isolement door steun te bieden aan mensen met NAH en hun familieleden. De vereniging adviseert en bemiddelt bij individuele problemen o.a. door medisch, psychosociaal en juridisch geschoolde adviseurs. Cerebraal geeft voorlichting over problemen die voortvloeien uit het hersenletsel en comaproblematiek en stimuleert wetenschappelijk onderzoek en houdt lezingen. Ook neemt het deel aan sociale, medisch ethische en politieke adviescolleges over de problematiek.

Lotgenotenavond

Op 12 april 2005 vertelt mevrouw Van den Brink, coördinator van het Hersenletselteam Overijssel, het een en ander over het werk van het Hersenletselteam. Er is volop de gelegenheid vragen te stellen en informatie uit te wisselen. De Albert Schweitzerzaal in het SMT ziekenhuis te Hengelo is open om 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur. U bent van harte welkom. De entree en de koffie zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.cerebraal.nl. Inzamelen klein chemisch afval
Chemobox vol? Geef het gratis af of laat het ophalen Klein chemisch afval (kca) kunt u van maandag tot en met zaterdag tijdens de openstelling gratis afgeven op het Afvalbrengpunt aan de Wegtersweg. Kunt u uw kca niet zelf komen brengen, dan kan dit in de week van 25 tot en met 29 april 2005, na het maken van een afspraak met Twente Milieu, aan huis worden afgehaald. Een afspraak maken kan alleen wanneer uw chemobox vol is. Ook kleine elektrische apparaten die in de chemobox passen kunt u tegelijk met het kca aanbieden. Voor een afspraak belt u met Twente Milieu, telefoon 0900 - 8520111.

Nationale Straatspeeldag


1 juni 2005

Iedereen die op een leuke manier aandacht wil vragen voor de verkeersveiligheid in de buurt kan op woensdag 1 juni 2005 aan de Nationale Straatspeeldag deelnemen. Als u een Straatspeeldag in uw eigen buurt wilt organiseren kunt u dat het beste met anderen doen, bijvoorbeeld met de buren, de school of de wijkvereniging

Informatie en opgave

U kunt zich tot 17 april 2005 opgeven. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met Scala welzijnswerk, de heer Klumpers, Schalkburgerstraat 25, 7551 GS Hengelo, telefoon (074) 2553000.
Deldenerstraat is op 5 en 6 april 2005 tussen 09.00 en 15.00 uur één weghelft afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt geregeld Tuindorp
Op dinsdag 5 april a.s. wordt begonnen met het aanleggen van drempels en plateau's op diverse lokaties in het Tuindorp. De werkzaamheden duren tot en met woensdag 4 mei 2005.

Ambtenaren testen fitheid

Gemeente Hengelo komt in beweging

De gemeente Hengelo gaat actief aan de slag met het stimuleren van sport en beweging. Een fit-test vormt hierbij de basis. Tijdens de Nationale Sportweek hebben meer dan 200 medewerkers van de gemeente Hengelo deelgenomen aan de fit-test. Wethouders Henk Nijhof en Bert Otten hebben als eersten hun conditie en lenigheid laten peilen.

De fit-test bestaat uit verschillende onderdelen. Zo moesten de deelnemers een vragenlijst over leefstijl invullen en werd de bloeddruk, het gewicht en de lenigheid gemeten. Ook werd het uithoudingsvermogen in kaart gebracht, met behulp van een steptest. Voor een aantal deelnemers was de uitslag van de test behoorlijk confronterend. Voor anderen was het weer een bevestiging van wat ze eigenlijk wel wisten.

Sport en beweging

Zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor sport en beweging. De gemeente Hengelo probeert dit op verschillende manieren te bereiken, omdat sport en beweging overduidelijk een gunstige invloed hebben op de fitheid, gezondheid en het welbevinden van mensen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de fit-test. De uitslag hiervan wordt samen met de persoonlijke informatie over ziekten en aandoeningen en het eigen sportverleden verwerkt tot een bewegingsadvies.

Medewerkers van de gemeente Hengelo zijn als eersten uitgenodigd mee te doen aan de fit-test, om ervaring op te doen met de toepassing daarvan. Het plan is om na de zomer per wijk na te gaan welke groepen bewoners in aanmerking komen voor de fit-test en een op maat gemaakt bewegingsadvies.

Een ton voor water

Schaf ook een regenton aan

De beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater is een wereldwijde zorg. Ook dit jaar doet de gemeente Hengelo mee met de landelijke actie 'een ton voor water'. Door middel van de aanschaf van een regenton kunt u water besparen èn waterprojecten in Ethiopië te ondersteunen. Per ton komt namelijk 5,- ten goede aan waterprojecten in Ethiopië. En wat is nu een geschikter moment om een regenton aan te schaffen dan het voorjaar?

Drie modellen

Gebruik van de regenton is een eenvoudige en goedkope manier om zorgvuldiger om te gaan met water. Regenwater dat in de regenton wordt opgevangen, is te gebruiken voor het besproeien van de tuin en kamerplanten maar ook voor kleine schoonmaakklusjes. Zo komt een deel van het schone regenwater weer ten goede aan de bodem en hoeft het water niet onnodig naar een zuiveringsinstallatie te worden afgevoerd. Hierdoor wordt verdroging tegengegaan en kan de waterzuivering efficiënter (en dus minder milieubelastend!) werken. Ook bespaart u op deze manier al gauw enkele duizenden liters drinkwater per jaar, iets dat u zeker in uw portemonnee zult voelen.

Er is keuze uit drie modellen. Het eerste model regenton is van donkergroen PE-kunststof. Deze ton kost 25,- inclusief kraantje. Het tweede model is van oud hout en heeft een nostalgische uitstraling. Voor deze ton betaalt u 45,- en voor 5,- extra wordt een houten kraan geleverd. Het laatste model is eveneens van oud hout, maar deze ton bevat een los deksel en de kraan is reeds gemonteerd. Deze ton kost 55,-. Voor 7,50 extra krijgt u een regenautomaat voor aansluiting van de tonnen op de regenpijp.

Verkoop en meer informatie

De regentonnen zijn te bezichtigen bij de afdeling Natuur en Milieu Communicatie aan de Van Alphenstraat. Hier zijn alle modellen direct uit voorraad te koop. De betaling vindt plaats middels een door u af te geven éénmalige machtiging. De formulieren hiervoor zijn ter plekke te verkrijgen en in te vullen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo.

Natuur en Milieu Communicatie

U vind de afdeling Natuur en Milieu Communicatie bij de Kinderboerderij 't Weusthag aan de Van Alphenstraat 25-27, telefoonnummer 074-2550607, e-mailadres: cnme@hengelo.nl. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.30 uur. Dinsdagochtend tot 13.00 uur gesloten. Van 1 april tot en met 31 oktober is de kinderboerderij ook op zon- en feestdagen geopend.

Wijzer over Kanker thema Gezondheidswijzer Plus

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland: jaarlijks wordt bij ruim 10.000 vrouwen de ziekte vastgesteld. Borstkanker kan worden opgespoord met behulp van röntgenfotos van de borsten. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en blijven schadelijke gevolgen beperkt. In aansluiting op het thema Wijzer over Kanker dat in maart en april centraal staat, besteedt de Gezondheidswijzer Plus extra aandacht aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. In Twente organiseert de Stichting Vroege Opsporing Borstkanker (SVOB) het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld voor alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Deze vrouwen worden iedere twee jaar voor het onderzoek opgeroepen. Bij het onderzoek maken vrouwelijke laboranten röntgenfoto's van de borst(en). Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd in een (mobiel) onderzoekscentrum. Deelname is aan te raden omdat met het onderzoek een kwaadaardige afwijking al ontdekt kan worden voordat deze voelbaar is. Daardoor hebben vrouwen meer kans om te genezen. Ook voor vrouwen die al eerder zijn onderzocht, blijft het belangrijk om deel te nemen. Tussen het vorige onderzoek en nu kan namelijk borstkanker zijn ontstaan.

Naast deelname aan het bevolkingsonderzoek, kunnen vrouwen nog meer doen om borstafwijkingen vroegtijdig te ontdekken. Ze kunnen borstzelfonderzoek doen. Veel vrouwen die willen beginnen met borstzelfonderzoek, hebben vragen zoals waar moet ik eigenlijk naar zoeken?, Doe ik het wel op de goede manier?. Voor die vrouwen is er de brochure Borstzelfonderzoek, belangrijk voor álle vrouwen van KWF Kankerbestrijding. Deze brochure is (gratis) verkrijgbaar bij de Gezondheidswijzer Plus.

Voor vragen over het borstonderzoek kunt u contact opnemen met de informatietelefoon van de Stichting Vroege Opsporing Borstkanker op werkdagen van 09:00 -12:00 uur, tel. 053-433 80 10.

Voor het aanvragen van brochures over bijvoorbeeld het borstzelfonderzoek kunt u terecht bij de Gezondheidswijzer Plus. Bel: 053 487 68 90, mail (gezondheidswijzerplus@regiotwente.nl) of kom langs bij de Nijverheidstraat 30 in Enschede.
raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer:
* Wijziging reïntegratieverordening

* Coördinatiecentrum vroegtijdig schoolverlaters De meest actuele agenda vindt u op www.hengelo.nl, onder Bestuur & De stukken liggen ter inzage bij de Gemeentewinkel en de bibliotheek.

Nota van uitgangspunten

Klein Driene, Oostrand (Händelstraat)
Het plangebied Händelstraat vormt de oostelijke rand van de buurt Klein Driene. De buurt Klein Driene ligt aan de noord-oost rand van de stad. De buurt ligt ingeklemd tussen de Oldenzaalsestraat, de Beethovenlaan, de spoorlijn naar Oldenzaal en aan de noordkant een sportpark. De herontwikkeling van de Händelstraat vormt de eerste aanzet tot de reconstructie van de buurt Klein Driene. Met als doelstelling dat de identiteit en kwaliteit van deze aantrekkelijke woonbuurt tot ver in de toekomst gewaarborgd blijft.

Na het doorlopen van de inspraakprocedure zal de concept Nota van Uitgangspunten ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden. De vastgestelde Nota van Uitgangspunten wordt gebruikt als toetsingsinstrument voor de verdere planvorming en de ontwikkeling van het plangebied.

Ter inzage en inspraak

De formele procedure voor de Nota van Uitgangspunten wordt gestart met het ter inzage leggen van de concept Nota van Uitgangspunten. U kunt de betreffende stukken van 6 april tot en met 3 mei 2005 inzien bij de afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel. Tijdens de inzage termijn kunt u een schriftelijke reactie indienen bij burgemeester en wethouders.
Bouwplannen
Aangevraagde vergunningen

Lichte bouwvergunningen


- Buitenweg 47, veranderen en vergroten woonhuis


- Deurningerstraat 158, veranderen gevel (kozijnen)


- Glanestraat 44, veranderen en vergroten woonhuis
- Hegemansweg 11, veranderen en vergroten woonhuis
- Johan Kaartstraat 8, veranderen en vergroten woonhuis
- Multatuliplantsoen 5, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

- Reigerweg 46, veranderen en vergroten woonhuis
- Wilgenweg 9, oprichten erfafscheiding

- Alfred Marshallstraat 1, plaatsen 2 reclamezuilen


- Binnenhavenstraat 53 - 55, veranderen en vergroten kantoorgedeelte
- Deldenerstraat 25, plaatsen dakkapel en oprichten brandtrap


- Drienerstraat 12, veranderen restaurant


- Goudvisstraat 18, veranderen en vergroten woonhuis


- Harderstraat 32, veranderen en vergroten woonhuis


- Höltersweg 51, plaatsen 27 reclameobjecten


- Hunzestraat 22, veranderen en vergroten woonhuis


- Robijnstraat 2, oprichten werkplaats


- Turbinestraat 49, oprichten bedrijfspand
Planbehandeling en welstand openbaar

Voorgenomen vrijstellingen
Artikel 19 lid 3 WRO


- M A de Ruyterstraat 32, oprichten van een berging


- Johan Kaartstraat 8, veranderen en vergroten woning U kunt de desbetreffende stukken van 6 april tot 4 mei 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke Artikel 15 WRO

Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid vrijstelling te verlenen voor onderstaande percelen.

* Sloetsweg 38-10 en 38-20, oprichten van 2 woonhuizen

Deze vrijstellingsmogelijkheid is opgenomen in het bestemmingsplan.

Inzien en zienswijzen

U kunt de desbetreffende stukken van 6 april tot 4 mei 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders.

Artikel 50 lid 6 WW

Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid de aanhoudingsplicht te doorbreken voor het onderstaande perceel:
* Nieuwstraat 59-61, voor het veranderen van een gevelkozijn, het aanbrengen van reclame en het wijzigen van het gebruik op de eerste verdieping ten behoeve van kantoordoeleinden

Het bouwplan is in strijd met het toekomstige bestemmingsplan.

Inzien en zienswijzen

U kunt de desbetreffende stukken van 6 april tot 4 mei 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders.

Verleende vergunningen

* Amstelstraat 12, veranderen en vergroten woonhuis
* Berfloweg 97, plaatsen schutting

* Deldenerstraat 73, oprichten berging

* Jeroen Boschstraat 29, veranderen en vergroten woonhuis
* Levantstraat 24, veranderen en vergroten woonhuis
* Lindenweg 7, veranderen en vergroten woonhuis
* Nico Maasstraat 49, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Rijnstraat 62, plaatsen dakkapel

* Topweg 38, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker
* Verdistraat 78, veranderen en vergroten woonhuis Reguliere bouwvergunningen

* Deldenerdijk 62, veranderen woonhuis in een garage/berging
* Waarbekenweg 2 A, oprichten installatie (tank)
* Landmansweg 180 t/m 214, Steenbokstraat 1 t/m 93, renoveren 65 appartementen

* Meester Verbernestraat 2, oprichten woonhuis
* Oldenzaalsestraat 211, plaatsen lichtbak
* Straatsburg 48, plaatsen lichtreclame

* Uitslagsweg 14, veranderen en vergroten woonhuis
* Oude Deldenerweg 18, renoveren schuur
Sloopvergunningen

* Conradstraat 22, slopen garage annex berging
* Twekkelerweg 49, slopen drukkerij
Inzien en bezwaarschrift
Alle vergunningen zijn in week 12 verzonden. Voor de juiste datum van
* - naam en adres van de indiener

* - de dagtekening

* - een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

* - de gronden van het bezwaar.
Ingekomen meldingen
Algemene maatregel van bestuur (8.41 Wm)
Besluit horeca-, sport- en recreatieinrichtingen milieubeheer:
* Haaksbergerstraat 166-1, Oriënt Palace in verband met het veranderen van een party-, congrescentrum

* Pruisische Veldweg 81, Tennishal Veldwijk S.T.V. in verband met het veranderen van een tennishal

Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer:
* Torenlaan 38, De Vries Steen- en tegelhandel in verband met het veranderen van een inrichting voor de verkoop van sierbestrating en wand- en vloertegels

* Amarilstraat 5, Firma van Rijn in verband met het oprichten van een groothandel in kappersbenodigdheden

* Molenstraat 13, Subway in verband met het oprichten van een inrichting voor het afbakken van brood t.b.v. verkoop

Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer:
* Aquamarijnstraat 125, Kelders dakmaterialen BV in verband met het veranderen van een groothandel in dakmaterialen
* Aquamarijnstraat 175-177, Bedrijfshal T.B.H. Groep in verband met het oprichten van een centraal magazijn

* Aquamarijnstraat 139, Hedam Plastics in verband met het oprichten van een inrichting voor opslag van plastic grondstoffen

Besluit woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer:
* Steenmeijerstraat, Carint Sector Huisvesting in verband met het veranderen van een kantoorgebouw t.b.v. thuiszorg
* Boerhaavelaan 85, Trivium zorggroep Twente in verband met het uitbreiden van de inrichting Trivium zorggroep Twente

Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer:
* Sloetsweg 292a, Satink Restauraties in verband met het veranderen van een inrichting voor de restauraties van auto's De inrichtingen moeten voldoen aan de voorschriften opgenomen in de bijlage bij het desbetreffende besluit.
Inzien
U kunt de desbetreffende stukken inzien bij de afdeling Milieu. U kunt geen bezwaar- of beroepschrift indienen.