Praktijkonderzoek Veehouderij

Studie gestart naar voederconversie melkvee

Onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR zijn een studie gestart om kengetallen voor voerbenutting te koppelen aan bedrijfseconomische resultaten.
In de varkens- en pluimveehouderij is de voerbenutting (voederconversie) al jarenlang een betrouwbaar cijfer dat iets zegt over zowel de technische als bedrijfseconomische prestaties van het bedrijf. Voor de melkveehouderij is het bepalen van de voederconversie nogal gecompliceerd omdat veel factoren een rol spelen. Enkele factoren zijn bijvoorbeeld: rantsoenen met veel ruwvoer van wisselende kwaliteiten, weinig inzicht in de ruwvoeropname en een negatieve energiebalans bij het begin van de lactatie.

In het onderzoek wordt gezocht naar een methode om bekende technische kengetallen samen te voegen tot een betrouwbaar getal voor voederconversie. Daarnaast moet duidelijk worden hoe betrouwbaar de voederconversie inzicht geeft in de bedrijfseconomische resultaten. De resultaten van het onderzoek ondersteunen melkveehouders bij verbetering van het bedrijfseconomisch resultaat via gerichte sturing van de voederconversie.
Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 06-04-2005 10:10.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl