Verbond van Verzekeraars

Nog steeds geen zicht op nieuwe CAO

Het overleg over een nieuwe CAO voor de verzekeringsbedrijfstak ligt sinds het afbreken van de onderhandelingen door de vakbonden in december 2004 nog steeds stil. Vakorganisaties blijven vasthouden aan hoge structurele looneisen, terwijl werkgevers de afspraken uit de Najaarsakkoorden van 2003 en 2004 willen naleven. Omdat de invoering van de nieuwe Wet VUT/prepensioen en levensloop (VPL) steeds dichterbij komt en grote gevolgen heeft voor werkgevers en werknemers, dringen werkgevers er bij de vakorganisaties op aan in ieder geval op dit punt snel afspraken te maken.

Het overleg over een nieuwe CAO voor de verzekeringsbedrijfstak is eind vorig jaar afgebroken door de vakorganisaties, die niet verder wilden overleggen voordat werkgevers een in hun ogen fatsoenlijk structureel loonbod zouden doen. Werkgevers blijven echter van mening dat de afspraken over de loonontwikkeling uit de Najaarsakkoorden van
2003 én 2004 correct moeten worden nageleefd. Dat betekent een structurele nullijn voor een periode van één jaar en vervolgens één jaar uiterste terughoudendheid. Werkgevers kunnen om die reden niet voldoen aan de eisen van de vakorganisaties: eenmalig 1,15 procent en structureel 2,15 procent loonsverhoging bij een looptijd van anderhalf jaar tot 1 januari 2006.
Het overleg is uiteindelijk vastgelopen op deze looneisen. Vakorganisaties hebben echter ook het overleg over alle andere onderwerpen opgeschort, waaronder het VPL-dossier. En met name op dit dossier begint de tijd echt te dringen, omdat de nieuwe VPL-wetgeving grote gevolgen heeft voor de CAO en voor individuele pensioenregelingen/-contracten van verzekeraars. Deze moeten immers allemaal op 1 januari 2006 zijn aangepast.
Als de deadline niet wordt gehaald, kan dat flinke nadelige financiële gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers hebben er daarom herhaaldelijk bij vakorganisaties op aangedrongen snel adequate afspraken te maken op dit punt, zodat kan worden voorkomen dat er straks te weinig tijd is om te komen tot een goede aanpassing van pensioenregelingen aan de nieuwe wetgeving.

Verzekerd!, april 2005