Verbond van Verzekeraars

Pensioenbewustzijn nog steeds laag

Het pensioenbewustzijn in Nederland is nog steeds laag. Dat blijkt uit een zogenaamde eenmeting van de Stichting Pensioenkijker.nl, die een jaar na de nulmeting is gehouden. De stichting verbaast zich erover dat weinig mensen actief bezig zijn met hun pensioen, aangezien de meeste werknemers al gauw zon twintig procent van hun bruto inkomen aan de premie voor AOW en de eigen pensioenregeling betalen.

De Stichting Pensioenkijker.nl (waarin ook het Verbond is vertegenwoordigd) heeft tot doel het pensioenbewustzijn te vergroten en bestaat inmiddels een jaar. Tijdens de start in maart 2004 is een nulmeting gehouden, die nu is herhaald middels een eenmeting. Daaruit blijkt dat gepensioneerden wel wat meer zijn gaan nadenken over hun pensioen (met name mensen tussen 55 en 65 jaar hebben vaak vragen over hun pensioenuitkering), maar de wat jongere mensen zijn er nog steeds weinig mee bezig.
Uit de eenmeting komt (evenals uit de nulmeting) bovendien naar voren dat mannen pensioenbewuster zijn dan vrouwen: 56 procent van de mannen heeft zich de afgelopen twee jaar wel eens afgevraagd met hoeveel geld hij het moet doen tijdens zijn oude dag tegenover 44 procent van de vrouwen. Van de mensen die vervolgens actief op zoek zijn gegaan naar informatie, hebben er steeds meer het internet geraadpleegd (27 procent tegenover 21 procent vorig jaar). De website van de Pensioenkijker zelf trok het afgelopen jaar ruim 180.000 bezoekers.

Geen benul van kosten pensioen
In de eenmeting is ook een aantal nieuwe vragen gesteld over de hoogte van de eigen pensioenbijdrage. Daarop gaf een kwart aan te weten hoeveel pensioenpremie wordt betaald, maar negentig procent daarvan schatte het percentage veel te laag in. Bijna eenderde denkt dat maar nul tot vijf procent van het bruto inkomen aan pensioen (AOW-premie plus premie voor de eigen pensioenregeling) wordt betaald, terwijl dat in werkelijkheid vaak meer dan twintig procent is (uiteraard afhankelijk van de soort pensioenregeling).
Elske ter Veld (voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl) is bezorgd over de uitkomsten. Iedereen die werkt, werkt eigenlijk een dag in de week voor zijn pensioen. Mensen zouden dus beter moeten stilstaan bij hun eigen pensioensituatie. De stichting blijft daarom werken aan het verhogen van het pensioenbewustzijn in Nederland. Op 20 april wordt een speciaal congres voor de zorggroep vrouwen georganiseerd.

Verzekerd!, april 2005