Gemeente Hellevoetsluis


Wethouder Koster tijdens Internationale Vrouwendag over de WMO

Wet Maatschappelijke ondersteuning in Hellevoetsluis

Op 8 maart 2005 zal ten behoeve van de Internationale Vrouwendag een conferentie worden georganiseerd in het Kunstencentrum te Hellevoetsluis. Dit jaar is voor het thema WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gekozen. Wethouder Atie Koster van de gemeente Hellevoetsluis zal bij haar presentatie uitvoerig stil staan bij de Wet maatschappelijke Ondersteuning.
Waarom is een nieuwe wet een thema voor vrouwen zult u zich afvragen. Heel veel, want vooral vrouwen hebben te maken met zorg, zorg voor zieke of oudere familieleden en daarom is voor hen deze wet zo belangrijk.
De zorg voor ouderen en zieken is voor de overheid onbetaalbaar geworden. Nu is nog veel hulp bij wet geregeld, maar in de nabije toekomst gaat dat veranderen. De overheid vindt dat de burger zelf weer verantwoordelijkheid moet nemen. Nu worden nog veel voorzieningen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven functioneren bij ziekte of ouder worden door de overheid gefinancierd. Zo kun je nu nog ondersteuning krijgen bij zorg voor gehandicapten via de Wet voorzieningen Gehandicapten (WVG) en de zorg voor zieken wordt nu nog geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In 2006 wordt die nieuwe Wet, de WMO, ingevoerd en dat betekent dat bijvoorbeeld onderdelen uit de AWBZ door de gemeenten uitgevoerd gaan worden, omdat vooral die gemeenten weten wat hun burgers nodig hebben. Wethouder Zorg, Atie Koster, gaat één van de presentaties tijdens de conferentie Internationale Vrouwendag op 8 maart verzorgen. Zij zal uitleggen wat de WMO precies is, wat het doel van die wet is en vooral hoe de gemeente Hellevoetsluis zich voorbereidt op deze wet door aan de sla te gaan met het creëren van voorzieningen voor die mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn hun eigen problemen op te lossen. Zo heeft de gemeente al één loket voor alle vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn, maar de gemeente wil nog meer inspelen op de behoefte van haar burgers om zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te bewaren door voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor alle burgers toegankelijk en bereikbaar te maken. Geen `kastje-naar-de-muur'principes meer, maar de burger centraal en een gemeente die de verantwoordelijk neemt voor een goede dienstverlening aan haar burgers..
Atie Koster zal uitleggen hoe de gemeente Hellevoetsluis deze verantwoordelijkheid verder gaat ontwikkelen om optimaal voorbereid te zijn op de invoering van die wet per 1 januari 2006. Zij zal de voordelen van uitvoering door de gemeente behandelen en aangeven op welke terreinen de gemeente beleid gaat ontwikkelen en vooral hoe de burger daarbij betrokken gaat worden. Want voorbereiding op een wet die zorg voor burgers door burgers voorstaat, kan nooit zonder de hulp van die burgers.