Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 april 2005

Bestuurlijke besluitvormingsprocedure hopelijk eind augustus afgerond Weg vrij voor fusie GGDen

Er is voldoende draagvlak voor de fusie van de GGD Eindhoven en GGD Zuid-Oost Brabant en de daaraan gekoppelde herstructurering van de Hulpverleningsregio. Dat concludeert de Stuurgroep Herstructurering Hulpverleningsregio, onder voorzitterschap van Eindhovens burgemeester Sakkers, na diverse peilingen onder bestuurders uit de regio.

De invoering van de nieuwe organisatieopzet staat gepland voor 1 januari volgend jaar. Voor die nieuwe opzet moet eerst de gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsregio Zuid-Oost Brabant worden gewijzigd. Hiervoor is de instemming van alle betrokken gemeenteraden nodig. Afgelopen vrijdag heeft de Stuurgroep de colleges van alle regiogemeenten schriftelijk in kennis gesteld van haar opvattingen over het proces. Tegelijkertijd heeft deze aan het dagelijks bestuur van de Hulpverleningsregio verzocht om de procedure tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling te starten. De Stuurgroep gaat er in haar planning vanuit dat alle gemeenten uiterlijk eind augustus van dit jaar een besluit hebben genomen.

Midden 2004 hebben de verschillende colleges al schriftelijk kunnen reageren op het startdocument/masterplan dat de Stuurgroep hen had voorgelegd. Naar aanleiding van de commentaren die daarop binnenkwamen, zijn de afgelopen periode verschillende onderwerpen die samenhangen met de fusie en de herstructurering van de hulpverleningsregio nader uitgewerkt. In een nota Helpende handen ineenslaan heeft de stuurgroep de hoofdlijnen vastgelegd voor de verdere invulling van het traject. Het gaat onder andere om de arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie van de betrokken medewerkers, de kosten die met de operatie gemoeid zijn, de positionering van de Regionaal Geneeskundig Functionaris en de afname van GGD-producten.

Nadere uitwerking
Zo is het nieuw vastgestelde functieniveau van de GGD-Eindhoven vergeleken met die van vier andere GGDen. De conclusie uit deze kleine benchmark is dat de niveaus in zijn algemeenheid gelijk zijn aan elkaar.
De positie van de Regionaal Geneeskundig Functionaris, waarover eerder onduidelijkheid bestond, is inmiddels helder omschreven. Verzekerd is dat de fusie van de GGDen en de herstructurering voor de gemeenten budgettair neutraal verloopt. Om het inzicht hierin te verdiepen heeft een financiële werkgroep , bestaande uit controllers van de betrokken diensten en financieel deskundigen van de gemeenten Eindhoven en Helmond, een rapport opgesteld. Deze werkgroep heeft analyses gemaakt van onder meer de financiële gevolgen van de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden, de mogelijkheden tot besparingen in de periode in 2006-2010 en de financiële risicos. De bevindingen van deze werkgroep zijn voorgelegd aan het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers Accountants N.V. dat de analyses op verschillende deelvragen heeft becommentarieerd.

Takenpakket
De komende tijd zal de aandacht uitgaan naar de afronding van een Sociaal Statuut voor de nieuwe organisatie. Ook de organisatiestructuur zal verder moeten worden uitgewerkt. Vanaf 2006 zullen er twee diensten zijn onder het bestuur van de Hulpverleningsregio: de regionale GGD en de regionale Dienst Brandweer en Crisisbeheersing. De nieuwe GGD gaat de ambulancezorg ( incl. de meldkamer) verzorgen, de openbare gezondheidszorg en de Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen en rampen. Op de agenda van de Stuurgroep staan verder de komende tijd de vaststelling van het takenpakket, het afbouwschema voor de beëindiging van de dienstverlening van de gemeente Eindhoven en het opstellen van de meerjarenraming 2006-2009, afspraken over de inbreng van reserves, voorzieningen en eigendommen, berekening van de fusiekosten en spelregels voor de ontvlechting van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst en de Dienst Brandweer en Crisisbeheersing uit de Gemeente Eindhoven.

© 2005 Gemeente Eindhoven