Provincie Limburg

Koppositie gehandhaafd: Limburg minst afvalproducerende provincie Voortgangsrapportage Huishoudelijk afval in Limburg 2001-2003 gereed

Limburg heeft opnieuw de laagste hoeveelheid ingezameld restafval ten opzichte van de andere provincies. De koppositie die in 1997 is ingenomen blijft gehandhaafd. De doelstelling van de Provincie was de totale hoeveelheid restafval te handhaven op 230 kg per inwoner. Het Limburgse gemiddelde bedraagt 213 kg per inwoner, het Nederlandse gemiddelde 285 kg per inwoner.

De voortgangsrapportage toont de verschillen tussen de gewesten in Limburg aan. In Parkstad wordt meer restafval ingezameld dan in andere gewesten. In Midden-Limburg, Maastricht en het Mergelland zijn de hoeveelheden ingezameld restafval het laagst. De inzameling van glas, papier en textiel is in de Westelijke Mijnstreek, Maastricht en het Mergelland het hoogst. Verder is de inzameling van Groente-, Fruit- en Tuin (GFT)-afval sterk gedaald. Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn onder nadere de stimulering van het thuiscomposteren en het plaatsen van bladkorven.

Grafiek:

Gemeenten die het systeem van tariefdifferentiatie hanteren, zamelen meer glas, papier en textiel in en minder restafval (176 kg per inwoner ten opzichte van 204 kg per inwoner bij gemeenten waar geen sprake is van tariefdifferentiatie).

Gedeputeerde Bert Kersten: Natuurlijk ben ik trots op het feit dat wij de koppositie van minst afvalproducerende provincie weer hebben kunnen handhaven. Het toont aan dat we op de goede weg zijn. Maar het kan en moet nog beter. Daarom ondersteunen wij ook het initiatief van intergemeentelijke afvalsamenwerking. Die biedt gemeenten straks onder andere een goede uitgangspositie in de onderhandelingen over het verwerkingstarief. Iets waarvan uiteindelijk de burgers weer kunnen profiteren. Bovendien levert het op een goede manier inzamelen milieu- en duurzaamheidswinst op.

De Provincie Limburg hecht veel belang aan het monitoren van de afvalprestaties. Al vanaf 1997 verzorgt de Provincie voortgangsrapportages van de gescheiden inzameling van afval van de Limburgse gemeenten. De rapportage is een belangrijk middel om het effect van maatregelen en ontwikkelingen op het gebied van gescheiden inzameling te volgen. De koppositie die Limburg sinds 1997 inneemt, blijft gehandhaafd.

* Voortgangsrapportage huishoudelijk afval Limburg 2003 PDF-document
* Bijlagen PDF-document

6-4-2005 10:58