FNV

FNV boos op kabinet over klokkenluiders

Het kabinet wil geen extra bescherming geven aan mensen die misstanden binnen hun bedrijf naar buiten brengen, de zogenaamde klokkenluiders. De FNV is boos omdat het kabinet zich verschuilt achter de sociale partners.

Ondanks aandringen van de Tweede Kamer voelt het kabinet er weinig voor om klokkenluiders in het bedrijfsleven tegen ontslag te beschermen. Een wettelijke vergoeding voor klokkenluiders noemt het kabinet `een verkeerd signaal', zo schreef het gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De verantwoordelijke ministers vinden dat werkgevers en werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen van vermeende misstanden. In hun brief stellen ze dat ze hiermee het advies van de SER volgen.

Vals

"Dat is behoorlijk vals", zegt FNV-beleidsmedewerker Rik van Steenbergen in het FNV e-Magazine van 6 april.

"Want dat is gewoon niet waar. Het kabinet vroeg de SER-leden of ze vinden dat sociale partners nog aanvullende maatregelen moeten nemen, onder meer in de sfeer van vergoedingen voor klokkenluiders in de private sector. Daarop heeft de SER nee geantwoord. De raad heeft zich expliciet niet uitgesproken over wat de overheid op grond van haar eigen verantwoordelijkheid zou moeten doen ter bescherming van klokkenluiders. Daar ging de adviesaanvraag niet over."

In januari van dit jaar stuurde de FNV een brief aan de Tweede Kamer waarin de vakcentrale nog eens de gang van zaken uitlegde en duidelijk maakte dat in de visie van de FNV klokkenluiders in het bedrijfsleven wel degelijk bescherming nodig hebben. GroenLinks heeft inmiddels een initiatiefvoorstel voor wetgeving gedaan.

Europa

Op Europees niveau wordt er ook druk gelobbyd voor een goede regeling. De Raad van Europa heeft een verdrag opgesteld ter bestrijding van corruptie. Daarin is ook de plicht van de lidstaten opgenomen om regels vast te stellen ter bescherming van klokkenluiders in de private sector.

Diverse lidstaten hebben dit verdrag geratificeerd. Nederland nog niet.