FNV

`Kabinet liegt over SER-advies klokkenluiders'

Het kabinet verschuilt zich achter de Sociaal-Economische Raad bij de verdediging van zijn standpunt om klokkenluiders in het bedrijfsleven niet tegen ontslag te beschermen. De FNV benadrukt dat het besluit het SER-advies niet volgt.
"Dit is behoorlijk vals, want het is gewoon niet waar", zegt Rik van Steenbergen, beleidsmedewerker van de FNV woensdag in FNV e-Magazine.

"Het kabinet vroeg de SER of sociale partners nog aanvullende maatregelen moeten nemen, onder meer in de sfeer van vergoedingen voor klokkenluiders in de private sector. Daarop antwoordde de raad `nee', maar hij sprak zich niet uit over wat de overheid op grond van haar eigen verantwoordelijkheid zou moeten doen ter bescherming van klokkenluiders. Daar ging de adviesaanvraag niet over", legt Van Steenbergen uit.

Ondanks aandringen van de Tweede Kamer voelt het kabinet er weinig voor om klokkenluiders in het bedrijfsleven tegen ontslag te beschermen. Een wettelijke vergoeding voor klokkenluiders noemt het kabinet `een verkeerd signaal', zo schreef het gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De verantwoordelijke ministers vinden dat werkgevers en werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen van vermeende misstanden. In hun brief stellen ze dat ze hiermee het advies van de SER volgen.

In januari van dit jaar stuurde de FNV een brief aan de Tweede Kamer waarin de vakcentrale nog eens de gang van zaken uitlegde en duidelijk maakte dat in de visie van de FNV klokkenluiders in het bedrijfsleven wel degelijk bescherming nodig hebben.

GroenLinks heeft inmiddels een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Op Europees niveau wordt ook druk gelobbyd voor een goede regeling.

De Raad van Europa heeft een verdrag opgesteld ter bestrijding van corruptie. Daarin is ook de plicht van de lidstaten opgenomen om regels vast te stellen ter bescherming van klokkenluiders in de private sector. Diverse lidstaten hebben dit verdrag geratificeerd. Het is lang wachten op Nederland.