Gemeente Den Haag

april 2005
Overkoepelend bestemmingsplan woonwagenlocaties (5 april) Het College van B&W heeft het voorontwerp Bestemmingsplan Woonwagenlocaties vrijgegeven voor inspraak. Dit bestemmingsplan bevat duidelijke regels over wat er op woonwagenlocaties gebouwd mag worden.

In de huidige situatie zijn voor de verschillende woonwagenlocaties meerdere bestemmingsplannen van toepassing, waarvan de regels voor bouw en plaatsing van woonwagens verschillend en voor de bewoners onduidelijk zijn. Het college is van mening dat eenduidige regelgeving hier een oplossing voor kan bieden.

Beperking van oppervlakte
In het het nieuwe bestemmingsplan wordt de omvang van woonwagens beperkt door een maximaal toegestane lengte, breedte en hoogte. Het maximaal toegestane woonvolume is afgeleid van de feitelijke ruimtelijke situatie op de diverse woonwagenlocaties. Er is sprake van aaneengeschakelde standplaatsen met opstelvakken en een beperkte onderlinge afstand. Al te massale bebouwing is in deze situatie niet gewenst. Voor alle woonwagenlocaties zijn aparte plankaarten opgenomen, waarbij de geplaatste woonwagen binnen het opstelvak van de standplaats moet blijven. De afmeting van het opstelvak is afhankelijk van de grootte van de standplaats, maar heeft een maximale afmeting van 7 bij 17 meter. Ook is er een maximale hoogte van de woonwagens vastgesteld, wat er in de praktijk op neerkomt dat een woonwagen niet meer dan één bouwlaag mag hebben. Ook worden regels gesteld aan bijgebouwen en andere bouwwerken

Inspraakperiode
De inspraakperiode beslaat vier weken, van 14 april tot 11 mei 2005. Het bestemmingsplan ligt ter inzage bij het gemeentelijk contactcentrum en de desbetreffende stadsdeelkantoren (Escamp, Haagse Hout, Leidschenveen-Ypenburg, Loosduinen). Alle inspraakreacties worden verwerkt tot een inspraakverslag. Op basis hiervan beoordeelt het college of het bestemmingsplan moet worden aangepast.