VESTIA ZOETERMEER


Eerste Kangoeroewoning opgeleverd

Dinsdag 5 april is de eerste kangoeroewoning opgeleverd in de nieuwbouwwijk Oosterheem. Vestia Zoetermeer bouwt in de wijk Heemburgh vier drielaagse en zestien vierlaagse kangoeroewoningen. Voor beide varianten geldt dat sprake is van een combinatie van twee zelfstandige woningen die met elkaar verbonden zijn via een gezamenlijke entree. Net zoals de jongen van een kangoeroe nog een tijd in de buidel van de moeder blijven, zo kunnen hier jong en oud op een prettige manier in een gemeenschappelijk huis samenwonen. De zogenaamde buidelwoning heeft twee kamers en een tuin op de begane grond. Daarboven bevindt zich een ruime bovenwoning met drie slaapkamers en een riant dakterras.
Zelfstandig wonen
De wereld van wonen en zorg is de laatste jaren sterk in beweging. De ontwikkeling naar zelfstandig wonen is eind vorige eeuw al ingezet. Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de eigen omgeving. Voor gehandicapten geldt zo zelfstandig mogelijk wonen in een gewone woonomgeving. In de praktijk is echter steeds minder sprake van een keuze. Het intramurale aanbod wordt de komende jaren namelijk sterk teruggebracht. Kijken we naar ouderen, dan resteert in 2015 nog 25% van de huidige verzorgingsplaatsen en 67% van de verpleeghuisplaatsen. Dat betekent dat intramuraal wonen alleen nog kan als dat strikt noodzakelijk is en voor velen een andere oplossing gezocht moet worden.

Kangoeroewoning ideaal voor mantelzorg
Het ontwikkelen van de kangoeroewoning sluit aan bij de doelstelling die Vestia als maatschappelijke organisatie heeft om vooral kwetsbare groepen in de samenleving aandacht te geven. Vestia wil haar bewoners de keuze geven uit verschillende woonvormen. Met de kangoeroewoning wordt het woningaanbod verbreed en beter passend gemaakt aan de woonwensen van deze tijd.
Kangoeroewoningen zijn ideaal voor mantelzorg. De gelijkvloerse benedenwoning is bedoeld voor een (of twee) zorgbehoevende oudere(n) of bijvoorbeeld een gehandicapt kind. De ruime bovenwoning is prima geschikt voor een gezin. Enerzijds heeft men door gescheiden leefruimtes voldoende privacy om zelfstandig te wonen. Anderzijds is men door de directe verbinding tussen de woningen toch ook altijd veilig dichtbij.

Onbekend maakt onbemind?
Op dit moment blijft de vraag naar kangoeroewoningen nog enigszins achter. De eerste bewoners, bestaande uit een moeder op leeftijd en haar dochter met man zijn weliswaar zeer enthousiast. Opvallend hierbij is dat de moeder die de buidelwoning betrekt, niet uit de omgeving van Zoetermeer afkomstig is.
Ondanks de positieve reacties van de eerste bewoners, hebben zich voor de resterende woningen nog niet zoveel gegadigden gemeld. Vestia Zoetermeer gaat er echter vanuit dat hier vooral geldt: onbekend maakt onbemind. En dat meer aandacht voor de kangoeroewoning ook de vraag zal doen toenemen. In de maand april worden dan ook verschillende acties ondernomen om de kangoeroewoning onder de aandacht te brengen. Zo is er vanaf medio april ook een folder beschikbaar die onder meer via verschillende zorginstellingen in de regio onder de doelgroepen wordt verspreid.
17)
Noot voor de redactie,