Vereniging Nederlandse Gemeenten

AANPAK HUISELIJK GEWELD: GEMEENTEN WILLEN ONDERSTEUNING

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert de eind 2004 gehouden nulmeting aanpak huiselijk geweld. Uit deze enquête, gebaseerd op gegevens over het jaar 2003 blijkt dat het belangrijkste knelpunt bij de aanpak van huiselijk geweld het gebrek aan financiële middelen is. Daarnaast hebben voornamelijk kleine en middelgrote gemeenten onvoldoende ambtelijke capaciteit.

Het VNG-ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld, dat probeert deze knelpunten op te lossen, blijkt aan te sluiten bij de ondersteuningsbehoefte van de gemeenten. De gewenste ondersteuning wordt vooral gevraagd bij het ontwikkelen van het beleid en de organisatie en aansturing van de uitvoering. Deze ondersteuning willen gemeenten vooral digitaal en schriftelijk. Maar ook de kringbijeenkomsten waar gemeenten hun ervaringen kunnen delen en leren van succesvolle initiatieven van collega-gemeenten worden gewaardeerd.

Uit de nulmeting blijkt verder dat gemeenten in 2003 nog geen volledig beeld hebben van de omvang van huiselijk geweld. Wel blijkt dat 57 % van de gemeenten zelf maatregelen heeft genomen tegen huiselijk geweld en dat nog eens 30 gemeenten aanhaken bij een regionale aanpak.

Aan het onderzoek hebben 284 gemeenten (59%) meegewerkt. Gezien deze respons geeft de enquête een goed beeld van de situatie in Nederland. In 2004 hebben 136 gemeenten gebruik gemaakt van het ondersteuningsaanbod. Het VNG-ondersteuningsprogramma wordt dan ook in 2005 en 2006 voortgezet en ieder jaar moet uit vervolgonderzoek blijken of het ondersteuningsaanbod aangepast moet worden. Nog dit jaar zal een vervolgmeting worden gehouden over 2004.

Ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld De VNG is in 2003 gestart met het ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en ondersteunt gemeenten bij hun rol in de bestrijding van huiselijk geweld. Deze ondersteuning bestaat uit uitwisselingskringen, congressen, ambassadeurs, consulenten, handreikingen en een website. In 2004 is dit programma uitgebreid qua periode en qua activiteiten. Hier valt ook deze jaarlijkse meting van de situatie rond huiselijk geweld. Jaarlijks wordt onderzocht hoe de situatie rond huiselijk geweld er uit ziet, hoe gemeenten de aanpak van huiselijk geweld vorm geven en welke ondersteuning gewenst is.

De nulmeting aanpak huiselijk geweld (212kb)