FNV KIEM

Werknemers durven niet te klagen over arbo-zaken Zon 20 procent van de werknemers durft problemen met arbeidsomstandigheden niet bespreekbaar te maken. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de enquête in het kader van de FNV-campagne Red de Arbo-wet. Deze werknemers zijn bang voor repercussies: een promotie mislopen of ontslagen worden. Ook vrezen ze voor zeurpiet uitgemaakt te worden.

Daar schrik je toch wel van, zegt FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen. Van Hoof wil dat werkgevers en werknemers dit onderling oplossen, maar eenvijfde van de werknemers durft het niet aan te kaarten. Dan heb je toch een probleem. Slechts 9 procent ziet de ondernemingsraad als aangewezene om arbo-problemen aan te kaarten, terwijl die door Van Hoof een hoofdrol krijgt toebedeeld. Mensen zien meer in een optreden van de Arbeidsinspectie (29 procent) of heldere duidelijke regels (31 procent).

Ruim 850 mensen hebben inmiddels de enquête op www.reddearbowet.nl of telefonisch ingevuld. Te hoge werkdruk scoort enorm hoog in het aantal klachten. Ook hebben veel werknemers last van de temperatuur op het werk en ergonomisch onverantwoord meubilair. De telefonische meldweek, die maandag is gestart, duurt nog tot en met vrijdag.
---