Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 5 april 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 april 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

71% meer meldingen kindermishandeling in 2004Het aantal meldingen van kindermishandeling is in 2004 met 71% gestegen. Desondanks werkt het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) sinds 1 oktober 2004 zonder wachtlijst. Ook is het aantal jeugdigen dat in 2004 contact heeft opgenomen met Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland, opnieuw gestegen. Van de ruim 5.700 jeugdigen werden er bijna 3.000 voor zorg doorverwezen naar jeugdzorgaanbieders. Bij de jeugdzorgaanbieders is de wachtlijst van jeugdigen die langer dan twee maanden moeten wachten op de start van de zorg, in 2004 gestegen van 240 naar 406. Dit komt vooral door de forse toename van het aantal doorverwijzingen door Bureau Jeugdzorg. Lees het persbericht.Ontwikkelingsperspectief voor de Zuid-Hollandse Kust: lijnen in het zandGS hebben het Integraal ontwikkelingsperspectief voor de Zuid-Hollandse kust vastgesteld. Dit perspectief biedt mogelijkheden om zowel de veiligheid op peil te houden, als de kust aantrekkelijker te maken. De versterking van de zwakke schakels in de kust is hierbij uitgangspunt.Verschillende ontwikkelingen van de kust zijn denkbaar. Het doel van het opzetten van een integraal ontwikkelingsperspectief is een veilige en aantrekkelijke kust realiseren. De Zuid-Hollandse kust moet een natuurlijke, kustverdediging blijven. De provincie heeft daarom een voorkeur de kust met zand te versterken. De badplaatsen moeten hun eigen identiteit behouden, met verschillende kwaliteiten, in een afwisselend landschap. Ook wordt er aandacht gevraagd voor een goede bereikbaarheid van de kustlocaties vanuit de Randstad. Lees het persbericht.

GS stellen standpunt over Valkenburg definitief vastGS hebben de nadere onderbouwing van hun definitieve standpunt over historisch complex Marine Vliegveld Valkenburg definitief vastgesteld. GS vinden het vliegkampcomplex niet zodanig cultuurhistorisch belangrijk, dat ze het een beschermde status willen geven. GS hebben daarom de staatssecretaris van OCW negatief geadviseerd over het aanwijzen als rijksmonument. Ook zijn er geen redenen of mogelijkheden voor aanwijzing als provinciaal monument. Een dergelijke aanwijzing wordt slechts zeer sporadisch toegepast. Bovendien ontbreken de middelen om die status in stand te houden. Wel zal bij de verdere inrichting van het gebied zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de cultuurhistorisch waardevolle onderdelen van het vliegkampcomplex.

Tweeënzestig restauratieplannen komen in aanmerking voor PRUPTweeënzestig restauratieplannen komen in aanmerking voor opname in het ontwerp-PRUP, voor een totaal subsidiebedrag van ¤1.539.237,-. Het ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP) 2005-2010 is door GS vastgesteld. Het PRUP is een instrument voor de subsidieverdeling voor restauratie van rijksmonumenten. PRUP geldt voor 73 Zuid-Hollandse gemeenten die zelf geen rijksbudget kunnen verdelen voor restauratie. Voor de periode 2005-2010 is besloten om restantbudgetten op te maken en geen nieuwe plannen meer op te nemen. Het college wil hiermee voorkomen dat er er oude financiële knelpunten blijven bestaan in de overgang naar de nieuwe instandhoudingsregeling van het Rijk. Die treedt naar verwachting 1 januari 2006 in werking. De gemeenten hebben in totaal 117 prioriteiten ingediend met een totale subsidiebehoefte van ¤4.294.423,55, waarvan er 62 in aanmerking komen. Voor de andere 55 plannen, die ¤2.755.186,55 subsidie vragen, geldt dit niet. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het ontwerp, kunnen dit schriftelijk kenbaar maken. Op basis van het definitieve PRUP kunnen monumenteigenaren een subsidieverzoek indienen bij het Rijk.

Schriftelijke vragen van het CDA over gevolgen krantenfusie tussen dagbladen in Zuid-Holland (nr. 1950) Het provinciebestuur voert geen mediabeleid, en beschouwt het ook niet als zijn taak om een opvatting te hebben over commerciële plannen van dagbladuitgevers. Dit antwoorden GS op schriftelijke vragen van de CDA-fractie in Provinciale Staten. Het CDA maakt zich zorgen over de voorgenomen fusie van een aantal regionale kranten van PCM en Wegener (waaronder Rotterdams Dagblad, Haagsche Courant, Rijn en Gouwe, Goudsche Courant en Dordtenaar) met het Algemeen Dagblad. De pluriformiteit van de media is uiteraard van belang voor de democratie, stellen GS in hun antwoord, maar de verscheidenheid in de nieuwsvoorziening wordt ook gewaarborgd door de landelijke verschijnende dagbladen, de regionale omroepen en internet. GS zijn niet bang voor verlies pluriformiteit door krantenfusie.Het college betwijfelt overigens of de redactionele en logistieke concentratie een aantasting van de pluriformiteit betekent, gelet op het feit dat de nieuwe krant in 20 verschillende regionale edities zal verschijnen.

Schriftelijke vragen van GroenLinks over recreatiechalets in Barendrecht (nr. 1947)De toestemming voor de bouw van recreatiechalets op camping De Oude Maas was correct, ook al liepen GS daarmee vooruit op de herziening van het streekplan Rijnmond; de RR 2020. Het college van GS antwoordt dit op schriftelijke vragen van statenlid Vonkeman (GroenLinks). Het is in het nu geldende "Streekplan Rijnmond, interim beleidsnota 1996" toegestaan om binnen bepaalde grenzen af te wijken. Alleen van elementen die als essentieel zijn benoemd, mag niet worden afgeweken. Het gebied waarin de camping De Oude Maas is gelegen, is in het streekplan aangeduid als 'recreatie- en bosgebied, bestaand of in uitvoering', hetgeen niet is aangemerkt als essentieel element. Ook de regels in de Nota Planbeoordeling/ nota Regels voor Ruimte bieden mogelijkheid tot afwijken. Verder stellen GS, dat de beslissing de inspraakprocedure van het nieuwe streekplan Rijnmond, de RR2020, niet belemmert.

Subsidies flexbudget jeugdzorg 2005Aan de vier Zuid-Hollandse jeugdzorgaanbieders zijn flexbudget-subsidies verleend voor de periode t/m 31 december 2005. Flexbudget wordt door de provincie beschikbaar gesteld om in geval van een crisis - bijvoorbeeld de acute uithuisplaatsing bij mishandeling van een kind - snel maatregelen te kunnen nemen. Het gaat om het creëren van extra opvang- en behandelcapaciteit (voor maximaal 6 maanden) als de eigen capaciteit volledig is benut. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van een extra personeelslid op tijdelijke basis of de inkoop van een plek bij een andere jeugdzorgaanbieder. Het provinciale flexbudget bedraagt 500.000 euro per jaar; 400.000 euro wordt verdeeld over de vier jeugdzorgaanbieders, 100.000 euro blijft bij de provincie voor zogenaamde buitenprovinciale plaatsingen. De subsidies bedragen voor Trivium en Cardea elk 133.000 euro en voor Stek en Horizon elk 67.000 euro.

Juiste hulp in Zuid-Holland!Onder deze titel heeft GS een notitie vastgesteld die als doel heeft om snel en structureel binnen de jeugdzorg alternatief aanbod te ontwikkelen voor jongeren met ernstige gedragsproblemen die nu ongewenst in een justitiele jeugdinrichting worden geplaatst. De notitie is gebaseerd op de motie van GroenLinks 'Jongeren uit de bak!' (PS 10 november 2004). Uit een evaluatie van verschillende inspectierapportages blijkt een negatief beeld van de kwaliteit van de Justitiële opvanginrichtingen. Volgens GS moet het rijksbeleid zich met spoed gaan richten op een structurele oplossing voor de meest urgente problematiek, door de civielrechtelijke cliënten uit de opvanginrichtingen te halen en te plaatsen in de jeugdzorg, de jeugdgezondheidszorg of de licht verstandelijk gehandicaptenzorg. Lees verder op www.zuid-holland.nl, onder 'nieuws' van het thema Samenleving en Cultuur. Vanaf 7 april vindt u daar het integrale document.

Tegengaan bureaucratie in de jeugdzorgGS gaan langs vier lijnen de bureaucratie in de jeugdzorg voorkomen en terugdringen. Op basis van een PvdA-motie in de PS-vergadering van 10 november 2004 stellen GS voor om: kritisch te kijken naar de rapportageverplichtingen in de sector, prestatieafspraken te maken op basis van voorstellen van de jeugdzorgaanbieders voor de aanpak van de bureaucratie, de uitwisseling van informatie over clienten tussen betrokken organisaties te verbeteren en in kaart te brengen welke (onnodige) bureaucratie wordt veroorzaakt door milieu-, veiligheids en lokale voorschriften. Lees verder op www.zuid-holland.nl, onder 'nieuws' van het thema Samenleving en Cultuur. Vanaf 7 april vindt u daar het integrale document.

Reactie GS op de bestuurskrachtmeting GS hebben op 5 april hun reactie gegeven op de bestuurskrachtmeting die in maart 2005 werd gepresenteerd. De provincie Zuid-Holland is de eerste provincie die haar bestuurskracht heeft laten onderzoeken. In het rapport komt een aantal centrale verbeterpunten naar voren, die voor GS voor een groot deel herkenbaar zijn. GS gaan kijken of de ingewikkelde subsidiesystematiek van Zuid-Holland kan worden vereenvoudigd. Ook wordt gekeken naar de afhankelijkheid van derden waarmee de provincie bij grote projecten te maken heeft. Daarnaast moet er bij het gebiedsgericht werken duidelijkheid komen tussen gebiedsverantwoordelijkheid ten opzichte van sectorverantwoordelijkheid. Tevens is er onduidelijkheid over subsidies rond de kenniseconomie in Zuid-Holland. Tenslotte komt er nog meer aandacht voor de externe communicatie over het provinciale beleid. Op 27 april vindt een tweede discussie plaats in Provinciale Staten over de bestuurskrachtmeting.

GS sturen notitie perifere detailhandel voor definitieve vaststelling aan PSGedeputeerde Staten hebben vorige week de notitie perifere detailhandel definitief vastgesteld en ter kennisname aan Provinciale Staten gezonden.Het gaat echter om een wijziging van het huidige beleidskader (namelijk: een verruiming van de mogelijkheden voor perifere detailhandel) waarover Provinciale Staten zich nog niet eerder hebben kunnen uitlaten.Daarom is deze week door GS besloten om de notitie perifere detailhandel voorlopig vast te stellen en de notitie voor definitieve vaststelling aan PS voor te leggen.