Dienstenbond CNV

Sociaal Plan Getronics PinkRoccade
06-04-2005

Op 29 maart hebben de vakbonden gesproken met Klaas Wagenaar en Henk Bosma, in het bijzijn van Hank Kuit. Een dag later is er in de onderhandelingen bij Getronics een principe-akkoord bereikt over een nieuw Sociaal Plan dat gaat gelden voor geheel Getronics PinkRoccade. Wij vragen uw stem voor dit principe-akkoord. Daarnaast zijn wij nog steeds in gesprek over de CAO 2005. Graag lichten wij één en ander nader aan u toe.

Integratie Getronics PinkRoccade
In het gesprek met Klaas Wagenaar is bevestigd dat de integratie van beide bedrijven in een hoog tempo plaats vindt. Doel is om het laatste kwartaal van dit jaar echt als één bedrijf te acteren. Daardoor kan er ook niet meer gesproken worden over sociale gevolgen van de integratie enerzijds en gevolgen van de bijvoorbeeld de "kanteling" binnen PinkRoccade anderzijds. Wagenaar heeft nogmaals bevestigd dat het totaal aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen door integratie en stroomlijning van de organisatie 600 bedraagt. Dit zullen voornamelijk indirecte functies zijn. Tegelijkertijd wordt er weer jong talent geworven. Iets wat de afgelopen jaren niet is gebeurd. Het is echter niet zo dat oud door jong zal worden vervangen. Dat blijkt wel uit de ontslagbescherming voor 55+-ers die we hebben afgesproken in het principe-akkoord Sociaal Plan.

Overigens is er goede hoop dat er minder dan 600 gedwongen ontslagen zullen vallen. Er zal maximale inspanning worden gepleegd om in- of externe herplaatsing te realiseren.

De eerste integratie vindt plaats "op de business". Integratie van arbeidsvoorwaarden zal wat langer duren, maar uiteindelijk zal er één gezamenlijke CAO komen. Dit kan in 2006 zijn, maar waarschijnlijker in 2007.

Wagenaar heeft aangegeven dat het nieuwe bedrijf qua arbeidsvoorwaarden meer "Blauw" wordt dan "Pink". Veel zaken zijn op dit gebied in grote lijnen overeenkomstig geregeld, maar niet alle. Duidelijk is dat het "blauw" maken van o.a. de bestaande SPPR-pensioenregeling een grote hobbel zal vormen.

Tenslotte hebben wij aangegeven dat we op beide CAO-tafels op dit moment zitten met de ingewikkelde problematiek die samenhangt met de verandering van wetgeving op het gebied van arbeidsongeschiktheid (ziekte en WAO) en van pensioenen. Voor 2006 moeten we regelingen aangepast hebben, maar de precieze invulling van de wetgeving is nu nog niet duidelijk. Wij hebben er geen trek in om nu op twee tafels ingewikkelde en verschillende afspraken te maken, waarna we volgend jaar de boel weer tot een uniforme regeling moeten ombuigen. Wij zullen dus uniforme CAO-voorstellen op beide tafels neerleggen. Ook hier kan zich een hobbel voordoen. Van werkgeverskant wordt er op dit moment niet veel inzet getoond om genoemde onderwerpen te regelen vanuit de uitgangspunten die we als vakbonden hanteren: de ketenaanpak, waaronder loonaanvulling bij ziekte, en zo veel mogelijk handhaving van de huidige uittredings-leeftijd in het kader van uw pensioen.

Principe-akkoord Sociaal Plan G-PR
Eerder hebben we al aangegeven dat feitelijk alle huidige reorganisaties onderdeel gaan vormen van de integratie van PinkRoccade in Getronics. Alle huidige Sociale Plannen zijn daar niet voor gemaakt en er dient zich dus een noodzaak aan om een nieuw "Sociaal Plan Integratie G-PR" af te spreken. Dit vervangt dan het Sociaal Plan PinkRoccade dat nog tot 1 juli 2005 loopt en dat van Getronics wat per
1 april 2005 is afgelopen.

Als vakbonden hebben wij voor zon plan gepleit om er zo voor te zorgen dat medewerkers bij Getronics op dezelfde manier worden behandeld als die van PinkRoccade als ze te maken krijgen met de sociale gevolgen van de herstructurering van hun bedrijf.

Wij hebben hier overigens eerst uitvoerig over gesproken met alle vakbondsbestuurders en delegatieleden die bij beide bedrijven betrokken zijn, en met de dagelijks besturen van de beide COR-en. Ook de COR-en hebben zich voor één Sociaal Plan uitgesproken. En ook de leiding van Getronics PinkRoccade in ons gesprek met hen op de 29ste maart.

Woensdag 30 maart 2005 hebben we daarom een principe-akkoord over een gezamenlijk Sociaal Plan afgesloten. In de bijlage treft u in het kort de belangrijkste veranderingen aan ten opzichte van het bestaande Sociaal Plan PinkRoccade. De volledige tekst kunt u lezen op de interne website "= 3".

Nieuw SP is voor PinkRoccade een verbetering
Als een meerderheid van onze leden bij PinkRoccade instemt met dit principe-akkoord, dan wordt het bestaande Sociaal Plan met terugwerkende kracht vanaf 1 april vervangen door dit gezamenlijke Sociaal Plan.

Wij zijn tevreden over het principe-akkoord omdat we er in geslaagd zijn "the best of both worlds" te combineren. Vooral voor PinkRoccade betekent dit een belangrijke verbetering. Zo blijft het accent liggen op herplaatsing, maar zijn de sancties (zoals korting op de ontslagvergoeding) bij niet actief meewerken vervallen. Ook verliest iemand niet direct zijn ontslagvergoeding als hij een als passend gekwalificeerde functie weigert. Outplacement is nu gratis. Er komt 1 vacaturebank en 1 mobiliteitscentrum voor de hele organisatie. Er geldt ontslagbescherming voor medewerkers van 55 jaar en ouder. De definitie van "passende functie" bij verplaatsing van werk is gewijzigd naar 90 minuten enkele reis met de OV9292-planner. Wordt iemand herplaatst op een functie met een lager salaris, dan vindt geen afbouw van het salaris meer plaats.

CAO 2005
Naar aanleiding van al deze gebeurtenissen hebben de onderhandelingsdelegaties van zowel PinkRoccade als Getronics rond de tafel gezeten om een nieuwe, verkorte, CAO-voorstellenbrief namens alle vakorganisaties op te stellen. Want één ding is zeker: als we onze oorspronkelijke voorstellen handhaven, dan zijn we nog maanden aan het onderhandelen eer we resultaat bereiken. Op 6 april onderhandelen we weer over de CAO bij PinkRoccade. Wij zullen de nadruk leggen op beloning en ziekte- en pensioenproblematiek. Wij hopen u spoedig meer te kunnen melden over de voortgang. Ook bij uw werkgever zal er nagedacht worden over ons voorstel om te komen tot een verkort CAO-proces aan beide CAO-onderhandelingstafels. Als er een CAO 2005 is, kan er gestart worden met een zorgvuldige aanpak van de arbeidsvoorwaardelijke integratie van de twee bedrijven.

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen over of naar aanleiding van het principe-akkoord Sociaal Plan of een van de andere onderwerpen uit deze brief, neem dan gerust contact op met uw bestuurder Wim Burggraaf. Dat kan per e-mail w.burggraaf@cnvdibo.nl

Bijlage: stemformulier