VVD



Nieuws

6 apr 2005 - VVD: NOS moet openheid van zaken
geven

De VVD-Tweede-Kamerfractie vindt het schandalig dat de NOS de uitzendrechten voor de live-duels in de Champions League heeft verworven. VVD-woordvoerder Fadime Örgü: ,,De NOS gooit weer eens volkomen overbodig miljoenen euro's aan belastinggeld weg. Maar ik vind het even erg dat de NOS het niet eens de moeite waard vind om de belastingbetaler te vertellen hoe veel geld die hiervoor heeft moeten ophoesten. Daar moet ik dan Kamervragen over gaan stellen, dat is toch de omgekeerde wereld!"

De VVD gaf eerder al te kennen dat de overheid de NOS had moeten verbieden mee te dingen om de rechten. Ook mediaondernemer John de Mol heeft op de rechten voor het open net geboden; de wedstrijden van de Nederlandse clubs en de finales zouden daarmee sowieso niet achter de decoder verdwijnen. Het bod van de NOS had volgens de liberalen moeten worden teruggetrokken toen bleek dat er interesse van commerciële partijen was.

De liberalen vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en onnodige inzet van gemeenschapsgelden door de publieke omroep. Omdat de extra inkomsten uit reclame absoluut niet opwegen tegen de kosten van het verwerven van de rechten, lijdt de NOS jaarlijks vele miljoenen verlies op het verslaan van het voetbal. Dat verlies wordt aangezuiverd met gemeenschapsgeld. Örgü: ,,Dat geld kan beter gebruikt kunnen worden voor een creatieve invulling van Nederland 2, bijvoorbeeld voor het beter verslaan van breedtesport of voor de bekostiging van een reclamevrij publiek omroepbestel". De VVD wil een reclamevrij publiek omroepbestel dat niet langer inhoudelijk concurreert met het aanbod van de commerciële omroepen. Het verlies aan reclame-inkomsten moet volgens de liberalen worden opgevangen door één net op te heffen, te besparen op de bureaucratie en juist af te zien van de voetbalrechten.

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over de rechten voor het uitzenden van de Champions League

1. Heeft de NOS zich tot voetbalseizoen 2008-2009 verzekerd van de rechten voor het uitzenden van de live-duels in de Champions League? Zo ja, wat is daarover uw oordeel?

2. Welke andere partijen waren in de race voor de uitzendrechten?

3. Welk bedrag betaalt de NOS in het hernieuwde contract voor de rechten?

4. Uit welke middelen financiert de NOS het hernieuwde contract?

5. Oordeelt u het uitzenden van live-duels in de Champions League een taak van de publieke omroep, indien ook andere partijen zich voor de uitzendrechten melden? Zo ja, op basis van welke argumentatie?

6. Is de publieke omroep nog in de race voor de uitzendrechten van het Europees kampioenschap voetbal in 2008? Zo ja, deelt u de mening dat de NOS in die race slechts mag bieden indien zich geen andere gegadigden melden? Zo nee, waarom niet?

6 april 2005