Time : 12:09:28 PM
Date : Wednesday, April 06, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

testosteron-gel kan virilisatie bij kinderen veroorzaken

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking van geneesmiddelen voor humaan gebruik (BCGH) dat deel uitmaakt van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ontving drie meldingen van virilisatie bij jonge kinderen. De belangrijkste symptomen waren: verschijnen van schaamhaar, versnelde lengtegroei, verhoogde botleeftijd en hypertrofie van de clitoris of toename van de penislengte.

In deze drie gevallen had de vader van het kind gedurende meerdere jaren een gel gebruikt op basis van testosteron in een hoge concentratie waarvoor geen vergunning bestaat in België. Een passieve overdracht van testosteron naar het kind door contact met de huid van de vader lijkt aan de basis te liggen van deze symptomen. Bij deze drie kinderen waren de testosteronspiegels verhoogd.

Om overdracht van dit type geneesmiddelen naar andere personen te vermijden, is het belangrijk volgende maatregelen te respecteren:
-de handen wassen met water en zeep, nadat de gel is aangebracht;
-de zone waar de gel is aangebracht, bedekken met een kledingsstuk nadat de gel is opgedroogd;

-een douche nemen vóór elke situatie waarbij een huid-huidcontact verwacht kan worden;

-personen die niet met testosteron worden behandeld, dienen na contact, het huidoppervlak waarop het testosteron overgebracht kan zijn, zo snel mogelijk te wassen.

Op internet worden preparaten op basis van testosteron te koop aangeboden. Wij wensen er uw aandacht op te vestigen dat dit geneesmiddelen op basis van hormonen zijn, die geen vergunning hebben in België en enkel met medisch voorschrift kunnen worden bekomen. Omwille van deze drie redenen is de verkoop van dergelijke geneesmiddelen via het internet in België verboden.

Wij benadrukken dus de grote risico's, die het gebruik van geneesmiddelen aangekocht via internet met zich meebrengt; deze geneesmiddelen bieden geen enkele garantie op vlak van kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid - dit in tegenstelling tot geneesmiddelen die een vergunning hebben in België, in een apotheek worden afgeleverd en onder medisch toezicht worden gebruikt.

Contactpersoon voor de pers
Inge Jooris
0475/80 04 87