Stork Groep NV

Airbus wil strategische samenwerking met Nederlandse luchtvaartindustrie

De Europese vliegtuigbouwer Airbus en de Nederlandse luchtvaartindustrie hebben een meerjarige samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van onderzoek en technologieontwikkeling. In de overeenkomst wordt de intentie uitgesproken dat deze ook zal leiden tot een verdere uitbreiding van de deelname van Nederlandse bedrijven aan Airbus vliegtuigprogramma's. De overeenkomst werd vandaag in Toulouse ondertekend door Airbus topman Noël Forgeard, door Maarten Schönfeld, CFO van Stork en door Jan Muller, voorzitter van de Netherlands Aerospace Group (NAG). De ondertekening vond plaats tijdens een bezoek aan Airbus van de Nederlandse Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst en zijn Franse collega Patrick Devedjian, gedelegeerd Minister van Industrie. De overeenkomst werd door beide ministers meeondertekend, waarmee zij het politieke belang onderstreepten.

De samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd in een 'Memorandum of Understanding'. Gemeenschappelijk doel is een lange termijn strategisch partnership. Dit krijgt vorm in een gezamenlijk opgezet programma voor kennis en technologieontwikkeling met de nadrukkelijke bedoeling dat dit leidt tot commerciële toepassing in Airbus vliegtuigprogramma's zoals de A380 en de A350. De gezamenlijk geselecteerde onderwerpen hebben betrekking op materialen (met name het doorontwikkelen van Fiber Metal Laminates (Glare), Thermoplasten en Composieten), op ontwerpmethoden, op toekomstige technologieën en op systemen. Airbus bevestigt hiermee zijn erkenning van de sterke positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie op het gebied van hoogwaardige kennis en technologie. Deze erkenning kwam ook al tot uiting door de hoogwaardige technologische participatie van de Nederlandse luchtvaartindustrie in het A380 programma. Uniek daarbij is de internationaal vooraanstaande positie van de Nederlandse kennisinstellingen (de TU Delft, het NLR en TNO) die in nauwe samenwerking met bedrijven een sterke innovatieve impuls geven.

Minister Brinkhorst wil de Nederlandse luchtvaartindustrie ondersteunen bij deze samenwerking, die goed past in het Nederlandse innovatiebeleid en industriebeleid. Hij zal voor de zomer de concrete invulling van het nieuwe luchtvaartbeleid van de Nederlandse overheid bekend maken.

De Nederlandse en de Franse minister gaven aan de aansluiting van Nederland bij Airbus een uitstekende stap te vinden in de Europese Lissabon strategie, gericht op versterking van de Europese concurrentiekracht.

Informatie voor de pers:
NAG / Frank Jansen / Tel.: 06 - 51 31 28 51
Economische Zaken / Gerard Westerhof / Tel.: 070 - 379 70 79 Stork N.V. / Dick Kors / Tel.: 035 - 695 75 75

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14