Nieuw-Vlaamse Alliantie


Mark Demesmaeker opent meldpunt en petitie: eigen MUG-dienst voor Halle (06/04/05)

De bewoners van de Vlaamse Rand rond Brussel zijn voor dringende medische hulpverlening vaak afhankelijk van Brussel of Wallonië. De medische urgentieteams die vanuit deze gebieden uitrukken, zijn zeer vaak Nederlandsonkundig. De mistoestanden die daaruit voortvloeien, tarten elke verbeelding: ziekenwagens die verloren rijden, abnormaal lange aanrijtijden, gebrekkige informatie-uitwisseling met slachtoffers, familie en omstaanders, De gevolgen zijn vaak tragisch. Er vielen reeds dodelijke slachtoffers.

Mark Demesmaeker luisterde naar de schrijnende verhalen van de betrokken slachtoffers, sprak met de lokale huisartsen, het Rode Kruis, de burgemeesters en de directie van het Sint-Maria Ziekenhuis in Halle. Vandaag stelde hij tijdens een persconferentie zijn dossier voor én gaf hij toelichting bij de nieuwe webstek www.sos-mug.be.


1) Op de webstek www.sos-mug.be wordt het hele dossier uit de doeken gedaan. De webstek wil ook een meldpunt zijn voor alle incidenten. Herhaaldelijk werd aan de overheid gevraagd zelf voor zo een meldpunt te zorgen, maar door tegenwerking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kwam het er nooit van. Daarom doen we het nu zelf.


2) Op de webstek staat ook een petitie. Deze petitie stelt twee eisen centraal:


· Een eigen MUG voor Halle
De heropstart van de MUG-dienst van het Sint-Maria Ziekenhuis in Halle is een haalbare en volledige oplossing voor het probleem. De ziekenhuisdirectie is bereid om opnieuw een MUG-dienst op te starten als minister Demotte met de nodige middelen over de brug komt.
· Respect voor de taal van de slachtoffers
Heel wat interventies gebeuren vanuit Brussel. Het zou een evidentie moeten zijn dat hulpdiensten en ziekenhuizen die in Vlaanderen actief zijn, perfect tweetalig zijn. Helaas is dit niet zo. Het reeds lang aangekondigde KB dat de tweetaligheid oplegt, moet er eindelijk komen.

Met dit meldpunt en deze petitie wil Mark Demesmaeker het dossier van de Nederlandsonkundige urgentiediensten blijvend onder de aandacht van de overheid brengen. Minister Demotte moet zijn verantwoordelijkheid nemen!

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be