VVD



Nieuws

6 apr 2005 - Inbreng Luchtenveld bij debat
'alcohollimiet voor beginnende bestuurders'

In de Tweede Kamer had op 6 april 2005 het debat plaats over de alchollimiet voor beginnende b estuurders.VoordeVVDnamRuud Luchtenveld het woord. Hieronder treft u zijn inbreng.

Dit wetsvoorstel heeft tot doel beginnende bestuurders te verbieden een motorrijtuig te besturen waarvoor een rijbewijs is vereist, bij 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht of een bloedalcoholgehalte (BAG) dat hoger ligt dan 0,2 promille. Onder beginnende bestuurders worden in het kader van dit wetsvoorstel verstaan bestuurders van een motorrijtuig voor het besturen waarvan een rijbewijs vereist is, indien nog geen vijf jaar zijn verstreken na de datum waarop aan hen voor de eerste maal een rijbewijs is afgegeven, voor zover deze eerste afgifte op of na 30 maart 2002 heeft plaatsgevonden.

Reden voor het doen van het voorgestelde verbod is dat uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat bestuurders die kort hun rijbewijs hebben, relatief vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. Een verlaging van het alcoholpromillage van 0,5 naar 0,2 voor beginnende bestuurders leidt volgens de resultaten van deze onderzoeken tot minder doden en gewonden in het verkeer.

Hoewel de groep beginnende bestuurders voor het overgrote deel bestaat uit jongeren, is er in dit wetsvoorstel voor gekozen geen leeftijdsgrens te hanteren. Uit onderzoek is gebleken dat de effecten van alcoholgebruik die voor een meer ervaren bestuurder kunnen worden gecompenseerd door ervaring en routine, bij een minder ervaren bestuurder, ongeacht zijn leeftijd, zwaarder wegen. Hierdoor treedt al bij een alcoholgehalte tussen 0,2 en 0,5 promille een zodanig verhoogd risico voor de verkeersveiligheid op dat invoering van een lagere alcohollimiet voor alle beginnende b estuurdersvolgenshetwetsvoorstelwenselijkis.

Omdat er geen onderzoek bekend is waaruit blijkt dat een verlaging van de wettelijke limiet ook voor (beginnende) bromfietsers een bijdrage levert aan een verlaging van het aantal verkeersslachtoffers, is in het wetsvoorstel de aandacht vooral gericht op de groep beginnende automobilisten. Bovendien is voor het besturen van een bromfiets nu alleen een bromfietscertificaat vereist.

Het kabinet zal op korte termijn komen met een voorstel om een rijbewijs ook verplicht te stellen voor het besturen van een bromfiets. Daarmee zullen de beginnende bromfietsers automatisch onder de werking van het in het onderhavige wetsvoorstel komen te vallen. De regering streeft ernaar dit voorstel in de loop van 2005 aan de kamer aan te bieden. Invoering van het bromfietsrijbewijs wordt nagestreefd per 1 januari 2007.

De handhaving van het verbod zal plaatsvinden in het kader van de reguliere controles, (grootschalige) alcoholcontroles, alsmede naar aanleiding van aanrijdingen. De leden van de VVD fractie hebben kennis genomen van de diverse passages in de MvT over onderzoek naar de pakkans bij verlaging van het toegestane alcoholpromillage voor onervaren bestuurders. De leden van de VVD fractie constateren dat de uitkomsten niet eenduidig zijn. Niettemin zijn deze leden bereid het voordeel van de twijfel te geven aan beoogde effect van de voorgestelde wetgeving. Daarbij spreken deze leden wel de wens uit dat het thans voorgestelde handhavinginstrumentarium wordt geëvalueerd indien enige praktijk ervaring in Nederland is opgedaan. Deze leden achten het ongewenst indien de beperkte handhavingcapaciteit zou worden gaan worden ingezet ten behoeve van de controle van tot op heden niet strafbare promillages, indien dit ten koste zou gaan van controle op of een geringere pakkans voor zware alcoholdelicten.

De VVD is geen voorstander van een algehele verlaging van de alcohollimiet immers dit zou bij gelijk blijvende handhavingcapaciteit leiden tot meer doden en gewonden doordat de pakkans van zware overtreders kleiner zal worden.