Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 april 2005


De PvdA komt met initiatiefwet voor verbeteringen in het beroepsonderwijs


De PvdA komt op korte termijn met een initiatiefwet voor verbeteringen in het beroepsonderwijs. Hierin zal meer ruimte voor praktijkgericht leren, de diplomaplicht en een aparte opleiding voor het beroepsonderwijs centraal staan. In het manifest Lang leve het VMBO! deed de PvdA een jaar geleden al voorstellen om het VMBO meer ruimte voor praktijkgericht leren en meer ruimte voor maatwerk te bieden. Tevens deed de PvdA het voorstel een diplomaplicht in te stellen voor jongeren tot 23 jaar. In de Tweede Kamer diende de PvdA ook al voorstellen in om te komen tot een aparte opleiding voor leraren in het beroepsonderwijs. Tot nu toe haalden deze voorstellen geen meerderheid in de Kamer. CDA en VVD stemden nog tegen.


In het vandaag gepresenteerde plan van het CDA Goed kan beter zien we precies dezelfde voorstellen terug komen als uit ons manifest Lang leve het VMBO! . Daar ben ik erg gelukkig mee , aldus PvdA-woordvoerder Hamer. Ik zal de voorstellen nu omzetten in een initiatiefwetsvoorstel en kan daarbij nu rekenen op de steun van het CDA. Hierdoor ontstaat een ruime kamermeerderheid om verbeteringen in het VMBO door te voeren , stelt Hamer verheugd.


In april 2004 werd er nog sceptisch gereageerd op het voorstel van de PvdA voor een diplomaplicht voor jongeren tot 23 jaar. Inmiddels heeft de VVD voorgesteld om met jongeren tot 23 jaar een contract te sluiten waarin ze vastleggen dat zij hun diploma zullen halen. Ook het CDA doet nu eenzelfde voorstel met een leer-werkplicht tot 23 jaar. Hamer: Feitelijk doen VVD en CDA hetzelfde voorstel als de PvdA. De scepsis is gelukkig verdwenen. Tot nu toe wilde minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte hier nog niet aan. Ik ga er vanuit dat we het nu in de Kamer kunnen regelen. Ik zal mijn collega s daartoe snel uitnodigen, want dan kunnen we het verloren jaar inhalen.


Naast de diplomaplicht maakt ook een aparte lerarenopleiding voor leerkrachten in het beroepsonderwijs onderdeel uit van het initiatiefvoorstel dat Hamer maakt. Tijdens de behandeling van Wet Beroepen in het onderwijs hebben wij dit voorstel al gedaan. Het CDA stemde toen tegen en ook Van der Hoeven was tot nu toe mordicus tegen de experimenten die er in de praktijk al zijn. Het CDA is sinds die tijd kennelijk van mening veranderd en stelt nu ook een aanvullende specialisatie binnen de bestaande lerarenopleiding voor , aldus Hamer.


Een ander punt dat hierbij ook wordt meegenomen zijn meer praktijkvakken in het beroepsonderwijs. Het is lange tijd onduidelijk gebleven of met name de theoretische leerweg, de voormalige MAVO, meer beroepspraktijk vakken zou moeten krijgen. De PvdA is er voorstander van dat leerlingen op de voormalige MAVO zich, als zij dat willen, ook beter kunnen voorbereiden op een vervolgopleiding in het beroepsonderwijs. We zien deze omslag naar de herwaardering van beroepsgerichte vakken nu ook bij VVD en CDA terug. Dat is heel belangrijk want daarmee kan het VMBO een duidelijker gezicht krijgen , meent Hamer.


Ook andere voorstellen uit het manifest Lange leve het VMBO! worden door de plannen van het CDA bevestigd. De PvdA is verheugd dat het CDA niet kiest voor afschaffing van het VMBO maar voor de verbetering er van. Met het initiatiefwetsvoorstel dat Hamer nog voor de zomer wil indienen, wordt de ruimte voor maatwerk geboden waar de scholen al zo lang om vragen. Dat is de beste bijdrage die we kunnen leveren aan de verbetering van het imago van het beroepsonderwijs. Zo kunnen de scholen echt aan de slag om zoveel mogelijk jongeren aan een diploma te helpen.