Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
6 april 2005 p028


Gemeente Nijmegen sluit convenant voor meer leerlingen in de bouw

Er zijn op dit moment te weinig leerlingwerkplekken in de bouw. Vandaar dat de gemeente Nijmegen vanaf nu standaard in haar bouwopdrachten plaatsen voor leerlingen bedingt. En samen met Born Bouwopleidingen regio Nijmegen, Bouwradius en diverse afdelingen van Bouwned is er een convenant afgesloten om genoeg vakmensen voor de toekomst op te leiden.

In de bouw zijn te weinig 'leerling bouwplaatsen' werkplekken beschikbaar om de uitstroom vanuit het onderwijs en de zij instroom vanuit omscholingstrajecten op te vangen. Ook de afspraken in de bouw CAO over de instroom van allochtonen worden niet gehaald. Aannemers zorgen in economisch mindere tijden te weinig vanuit zichzelf voor de opleiding van leerlingen. Ze hebben nu voldoende personeel.
Vanuit het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid is het echter van belang dat werkzoekenden zich kunnen kwalificeren voor de middellange termijn, zodat ze beschikbaar zijn in economisch betere tijden. De verwachting is dat de werkgelegenheid in de bouw de komende jaren weer aantrekt.

De gemeente wil daarom graag een voorbeeldrol vervullen en bij de aanbesteding van gemeentelijke bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een voorzieningenhart of sporthal, in het bestek opnemen dat het een leerling bouwplaats betreft. Dit betekent dat 10 procent van de personeelsuren omgezet worden naar leerlingbouwplaats-uren. De gemeente hoopt dat haar voorbeeld gevolgd wordt door onder ander woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Deze tonen al belangstelling voor het convenant.

In het convenant spreken de partijen verder af actief te zoeken naar projecten die geschikt zijn als leerlingbouwplaats. De bouwondernemers maken het plaatsen van leerlingen integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid. Bouwradius zorgt voor actieve werving en certificering van de bouwplaatsen en de voorlichting. Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Born Bouwopleidingen regio Nijmegen, gemeente Nijmegen, Bouwradius en het Bedrijfsleven vormen het coördinatiepunt. Het convenant loopt tot 1 januari 2009.

Deelnemers:
-Gemeente Nijmegen
-Bouwned afdelingen Nijmegen, Groot Maas en Waal, Groesbeek, Betuwe Oost (en/of haar rechtsopvolgers)
-Bouwradius: landelijk overlegorgaan werkgevers, werknemers en bouwonderwijs -Born Bouwopleidingen regio Nijmegen
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380