Gemeente Breda

Branche-overleg in oprichting voor optimale detailhandelstructuur in Breda

Houtmarkt-Eindstraat_gr.jpg

Breda staat in de top tien van meest aantrekkelijke binnensteden van Nederland. Niet alleen de binnenstad scoort goed bij de consument, ook de woonboulevard trekt jaarlijks enkele miljoenen bezoekers.

Ook de wijk-, buurt- en dorpscentra worden door de bewoners van Breda als belangrijk sociaal en economisch hart in de buurt ervaren. Om de positie als aantrekkelijke winkelstad te behouden en waar mogelijk verder te versterken, heeft de gemeente Breda met marktpartijen afgesproken om in overleg te trachten een zo optimaal mogelijke detailhandelsstructuur voor Breda te realiseren. Het college heeft daartoe besloten een branche-overleg voor Breda op te richten.

In de Detailhandelsnota geeft de gemeente Breda haar visie op de gewenste ontwikkelingsrichting van de detailhandelsvoorzieningen en de daarmee samenhangende aspecten in de stad. De ambitie van Breda is gericht op een kwalitatieve versterking van de stad op een breed front. De gemeente kiest de komende jaren voor een forse versterking van haar concurrentiepositie in een steeds groter wordende regio. De nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen in de bestaande stad zullen de bestaande structuur en de belangen van de bestaande eigenaren beïnvloeden. Vanuit de deelnemers van de begeleidingscommissie van de Detailhandelsnota ontstond de wens om met een branche overleg sturing te geven aan de brancheontwikkelingen in Breda zoals die in de Detailhandelsnota staan beschreven. Het branche overleg probeert als adviesorgaan sturing te geven aan het proces van versterking van de kwaliteit van het branchepatroon van zowel de detailhandel als de horeca in de binnenstad, de perifere centra en de wijk-, buurt- en dorpscentra.

De leden van het branche-overleg Breda zijn: de Kamer van Koophandel, de gemeente Breda (afdelingen Economische Zaken en Juridische Plannen), het Retailplatform, de Retailmanager, de Vereniging Commercieel Onroerend Goed Breda, de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Breda en de Ondernemersvereniging Woonboulevard Breda. Op korte termijn zal het convenant branche-overleg worden getekend waarin de uitgangspunten waaronder het overleg zal functioneren, worden vastgelegd. Belangrijke toetsingsstukken die gebruikt kunnen worden zijn onder meer: de Detailhandelsnota en het Horecabeleidsplan.

Breda, 6 april 2005