Gemeente Breda

Breda verder aan de slag met Geschikt wonen voor iedereen

Het project Geschikt wonen voor iedereen' wordt de komende jaren verder uitgebreid over de stad. Dat betekent dat wijken en buurten in Breda stap voor stap worden aangepast aan wensen van bewoners van alle leeftijden

Het college van burgemeester en wethouders trekt in 2005 en 2006 in totaal 582.000,- uit voor Geschikt wonen voor iedereen'.

De zes woongebieden waar het om gaat zijn Hoge Vucht, Teteringen, Doornbos-Linie, Ulvenhout/Bavel, Ginneken en Prinsenbeek. De gemeente bekijkt samen met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en patiënten- en consumentenorganisaties wat er bijvoorbeeld moet gebeuren om de gebieden beter geschikt te maken voor ouderen en voor mensen met een beperking. Het uiteindelijke doel is dat de wijken levensloopbestendig worden, dat wil zeggen dat zoveel mogelijk bewoners in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ook als ze meer hulp of zorg nodig hebben.

Het besluit van het college sluit goed aan op de komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarin het kabinet gemeentelijke taken wil vastleggen die gericht zijn op het zo goed en zo lang mogelijk zelfstandig functioneren van ouderen, mensen met een beperking of met een chronische ziekte.

Het geld dat het college nu beschikbaar stelt, wordt gebruikt om Geschikt wonen voor iedereen' mogelijk te maken in de stad. Een gedeelte is bestemd voor projectleiding en communicatie, maar er is ook een werkbudget van 54.000,- voor de zes wijken gezamenlijk beschikbaar. Bewonersorganisaties mogen een gedeelte van dat geld bijvoorbeeld besteden aan het opstellen van een plan van aanpak voor aanpassingen in hun wijk. Zo hebben ouderen- en consumentenorganisaties in Prinsenbeek het gebruikt voor het project Ouderenproof, waarin ze duidelijk maken wat er moet gebeuren om Prinsenbeek geschikt voor oudere inwoners te maken.

In 2004 is het gemeentebestuur begonnen met het planmatig aanpakken van de zes genoemde gebieden. Zo zijn in Teteringen/Bavel startbijeenkomsten geweest met vertegenwoordigers van de betrokken partijen op het terrein van wonen, welzijn en zorg, de consumentenorganisaties en dorpsraden. In het woongebied Ginneken is de bouwaanvraag voor een zorgkruispunt ingediend.

Landelijk voorbeeld

Het project Geschikt wonen voor iedereen is in 1998 gestart. De gemeente heeft in samenwerking met diverse partners bij wijze van proef diverse initiatieven ontwikkeld in Breda Zuidoost. Hiervan zijn de resultaten duidelijk zichtbaar. Ruim 2.000 woningen zijn aangepast, ondernemers zetten een boodschappentaxi in om ouderen van en naar het winkelcentrum te brengen en gele voetstappen markeren veilige en toegankelijke voetgangerspaden. Soortgelijke initiatieven en resultaten zijn ook in de andere woongebieden denkbaar.

Uit alle delen van het land is er aandacht voor Geschikt wonen voor iedereen'. Delegaties uit diverse steden en van verschillende instanties bezoeken Breda om meer van Geschikt wonen voor iedereen' te horen en om de resultaten in Breda Zuidoost te zien.

Breda, 6 april 2005