Gemeente 's-Hertogenbosch

06-04-2005

Bluyssen, Borzo en Bobadilla in Bossche Bladen

Emeritus-bisschop van 's-Hertogenbosch J. Bluyssen (1966-1984), de van oorsprong Italiaanse kunsthandel Borzo (1824-2004) en de Spaanse krijgsheer Francisco Arias de Bobadilla (1537-1610) zijn enige van de personen die aan bod komen in het nieuwe nummer van het cultuurhistorisch magazine Bossche Bladen.

Gevarieerde inhoud

In een interview met Jacques Luyckx kijkt bisschop Bluyssen terug op zijn ambtsperiode. 'Den Bosch is me erg vertrouwd geworden' merkt hij op. Hij voelt zich Bosschenaar tussen de Bosschenaren. Ook geeft hij zijn mening over de toekomst van kerken die in onbruik zijn geraakt, zoals in zijn tijd de Bossche Leonarduskerk (1973) en de Sint-Pieter (1982). Naar aanleiding van het vertrek van de bekende Bossche kunsthandel Borzo uit de hertogstad besteedt Theo van Herwijnen aandacht aan de eerste 'Bossche' Borzo en zijn nageslacht, de prentenkoopman Joseph Borzo (1782-1839). Harrie van den Berselaar belicht in zijn bijdrage de historische achtergrond van de bijzondere Mariavererting naar aanleiding van het zogenaamde 'Wonder van Empel'. De Spaanse krijgsheer De Bobadilla die ingesloten was door het water te Empel en dankzij de Heilige Maagd toch geen prooi werd voor de Staatse legers. Het nieuwste nummer van Bossche Bladen bevat daarnaast bijdragen over de recent door het Noordbrabants Museum verworven schilderijen van het beleg van 1629 en bisschop Ophovius, over het klooster Mariënburg, over de opgraving van een historische sluis te Empel, over de onlangs overleden kunstenaar Ton Frenken en natuurlijk het nieuws van de afdeling BAM, het Noordbrabants Museum en het Stadsarchief.

Los nummer of abonnement?

Bossche Bladen. Cultuurhistorisch magazine voor 's-Hertogenbosch, jaargang 7 (2005) nr. 1 is als los nummer voor 5,00 Euro onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Heinen in de Kerkstraat en het Stadsarchief, Bloemenkamp 50 te 's-Hertogenbosch.