Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 april 2005


Vragen van het leden Tjon A Ten en Eijsink (PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


over rekrutering van kinderen door de Tamil Tijgers in Sri Lanka


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de Tamil Tijgers kinderen rekruteren, in sommige gevallen zelfs kinderen die vanwege de Tsunami in vluchtelingenkampen verblijven?


2. Weet u dat er in 2003 afspraken zijn gemaakt tussen Unicef, de regering van Sri Lanka en de Tamil Tijgers om alle kindsoldaten te ontslaan uit hun dienst, zodat deze kinderen via rehabilitatiecentra in staat worden gesteld weer normaal in de samenleving te functioneren?


3. Bent u bereid om in samenwerking met UNICEF en de regering van Sri Lanka, eventueel in EU verband, stappen te ondernemen om de Tamil Tijgers te houden aan de in 2003 gemaakte afspraken, en te bevorderen dat aan deze praktijken een einde wordt gemaakt? Zo ja, op welke termijn? Wilt u de Kamer over de door u te ondernemen stappen informeren? Zo nee, waarom niet?


4. Deelt u de opvatting dat, hoewel er grote belangstelling is voor kindsoldaten, het effect van gender op problemen die kindsoldaten ondervinden, nauwelijks is onderzocht?


Zo ja, bent u bereid, eventueel in samenwerking met andere EU landen, om onderzoek te laten uitvoeren naar de invloed van gender op problemen die kindsoldaten ondervinden, in bijzonder wat betreft postconflict mentale trauma s en psycho sociale behoeften? Zo nee, waarom niet?


Zie: Associated Press, gepubliceerd in The Star Online van 5 4 2005; The Lanka Academic, 5 4 2005, Vol. 5, no. 364; http://thestar#com#my/news/story#asp?file=/2005/4/5/latest/20050405124339&sec=Latest; http://www.theacademic.org/; Trouw 6 4 2005