Provincie Flevoland



Provinciaal Startersbeleid succesvol

Gedeputeerde Andries Greiner van de provincie Flevoland is tevreden over de voortgang van het actieplan starters 2004-2007, dat in februari 2004 door Provinciale Staten werd vastgesteld. De provincie heeft zich ten doel gesteld de Flevolandse werkgelegenheid ook te vergroten door het startend ondernemerschap te stimuleren. Flevoland is al een startersparadijs, aldus Greiner. Het is hier immers mogelijk te starten in een steeds uitbreidende markt. Het aantal starters in Flevoland is ten opzichte van 2003 in 2004 gestegen van 1394 naar 1820. Een stijging van 30%. Het ziet er naar uit dat de stijging van het aantal starters ook in 2005 hoog blijft. De provincie heeft diverse initiatieven voor starters uitgevoerd en ondersteund.

Het startersbeleid van de provincie is opgebouwd rond drie themas: 1. het vergroten van het aantal starters, 2. het verbeteren van kennis en vaardigheden van starters en 3. het versterken van de infrastructuur en voorzieningen voor starters.

Stimuleren van het aantal starters

Een eerste beleidsthema in het startersbeleid richt zich op het vergroten van het aantal starters. Daartoe wordt het onderwerp zo breed mogelijk onder de aandacht gebracht en het imago van ondernemerschap versterkt. Om die reden is bijvoorbeeld de Flevopenning Startende onderneming in het leven geroepen. Tijdens het Flevopenningengala wordt deze penning uitgereikt aan een startende ondernemer met een bedrijf dat niet ouder is dan twee jaar. Een kans voor de genomineerden om zich te tonen aan Flevoland. De eerstvolgende uitreiking van de Flevopenningen is 7 december 2005.

Bewustwording, kennis en vaardigheden

Naast de aandacht voor de kwantiteit is er aandacht voor de kwaliteit van de starters. Zo wordt het zogenaamde Starterstraject Flevoland aangeboden door de Kamer van Koophandel. Door ondersteuning van de provincie is de drempel tot deelname verlaagd en hebben 88 starters hiervan gebruik kunnen maken. Het traject draagt niet alleen bij aan de goede voorbereiding van het bedrijf, maar helpt evenzeer bij de opbouw van het netwerk van de starters. De deelnemers waarderen het starterstraject met een ruime 8 als rapportcijfer.

Het project De sterkste schakel, uitgevoerd door het Technocentrum, richt zich op het stimuleren van ondernemerschap in het hoger beroepsonderwijs. De subtitel van het project luidt:
Kennisuitwisseling regionaal bedrijfsleven en HBO-onderwijs brengt ondernemers naar de top in Flevoland. Een effectieve interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven levert op termijn een verbetering van de kwaliteit van zowel de deelnemende bedrijven als van nieuwe starters vanuit het beroepsonderwijs op. Het Zelfstandigenloket Flevoland besteedt mede dankzij provinciale ondersteuning met het project Starters4pakket extra aandacht aan uitkeringsgerechtigden die een intensievere begeleiding kunnen krijgen bij de opzet van hun bedrijf.

Infrastructuur en voorzieningen starters

Het derde thema waarop het provinciale startersbeleid zich richt is de uitbreiding van de voorzieningen om starters te helpen. Zo kwam vorig jaar de website www.starteninflevoland.nl in de lucht, een digitaal portal met allerlei relevante links voor startende ondernemers. De provincie en Kamer van Koophandel hebben deze site ondersteund. De Kamer van Koophandel is bovendien bezig met de invulling van het bedrijvenloket, waarop starters vragen kunnen stellen en de antwoorden voorgeschoteld krijgen. Startersinformatie direct beschikbaar!

Met de Kamer van Koophandel en alle gemeenten in Flevoland heeft de provincie een startersregiegroep gevormd. Deze groep onder leiding van de directeur van de Kamer van Koophandel heeft als doel startend ondernemerschap verder te ondersteunen en het onderwerp op de agenda te houden.

Gedeputeerde Andries Greiner is blij dat het onderwerp startend ondernemerschap op de kaart is gezet. Er zijn echter nog kansen toe te voegen. De oprichting van een ondernemersacademie en het invoeren van mini-ondernemingen in het onderwijs zijn voorbeelden die op de wat langere termijn een ondernemender Flevoland opleveren en daarmee meer starters. De logica van het zoeken naar een loondienstbetrekking moet niet zo vanzelfsprekend zijn. Ondernemerschap past bij de geschiedenis van Flevoland. Bij zijn Flevonomics-speech bij de uitreiking van de Flevopenningen 2004 zei hij: Onze economie steunt op moedige, oplettende mensen die onvermoeibaar en onvermijdelijk ondernemer zijn.