Gemeente Vlaardingen


Fusie schoolbesturen

01 april 2005

De besturen van het openbaar onderwijs in Maassluis en Vlaardingen fuseren per 1 augustus 2005.

De gemeenteraden van Vlaardingen en Maassluis hebben ingestemd met een voorstel van deze strekking. Het voornemen tot schaalvergroting wordt nu nog voorgelegd aan de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de scholen. Hierna nemen de gemeenteraden een definitief besluit. De fusie betekent niet dat scholen worden samengevoegd.

De fusie is nodig omdat de rijksoverheid heeft besloten om meer verantwoordelijkheden neer te leggen bij de schoolbesturen. Zo ontvangen de scholen in de toekomst één totaalbudget in plaats van verschillende potjes. Ook krijgen de scholen meer vrijheid om zelf beleid te ontwikkelen. Dit brengt de nodige verplichtingen en financiële risico's met zich mee. Om aan deze verplichtingen te kunnen voldoen en om de risico's te kunnen dragen, moet het aantal leerlingen waarvoor een schoolbestuur verantwoordelijk is, groot genoeg zijn. De rijksoverheid hanteert hiervoor een richtlijn van 3000 leerlingen. Door de samenwerking tussen Vlaardingen en Maassluis kunnen eventuele financiële risico's worden gespreid. Daarnaast zijn er meer voordelen, bijvoorbeeld als het gaat om gezamenlijke inkoop.

De betrokken leerlingen en hun ouders zullen weinig merken van de samenwerking tussen de schoolbesturen. De fusie betekent niet dat scholen worden samengevoegd, bijvoorbeeld in hetzelfde gebouw, of dat de klassen groter worden. In de praktijk zullen met name de directeuren van de scholen veel merken van de veranderingen.