Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Doe mee met onderzoek naar schoolproblemen bij leerlingen met CF

06-04-2005
In het kader van een afstudeerscriptie voor de studie Onderwijskunde doet drs. Hester Stubbé onderzoek naar het ontstaan van schoolproblemen in het voortgezet onderwijs bij leerlingen met CF. Met behulp van de resultaten uit het onderzoek zal gewerkt worden aan het voorkomen van schoolproblemen. Ben je schoolgaand en heb je CF, doe dan mee aan dit onderzoek!

Schoolverzuim door CF
Leerlingen met Cystic Fibrosis (CF) kunnen te maken krijgen met regelmatig schoolverzuim als gevolg van ziekte, controles in het ziekenhuis en behandeling. Het verloop van de ziekte heeft hier natuurlijk een grote invloed op: het ene kind heeft in zijn dagelijks leven meer last van zijn ziekte dan het andere. Leerlingen met CF in het basisonderwijs redden het vaak nog wel: als ze een keer een dag missen is dat nog wel in te halen. In het voortgezet onderwijs wordt het vaak lastiger: de school is groter, verder weg en de communicatie wordt ook lastiger. De leerling krijgt met veel verschillende docenten te maken, die allemaal op de hoogte moeten zijn van gemaakte afspraken. De lesdagen zijn langer, waardoor de leerling eerder lessen zal verzuimen. Dit verzuim is meestal moeilijker in te halen. Hierdoor kan uiteindelijk een leerachterstand ontstaan die tot leerproblemen zoals doubleren en een niveau terugstappen leidt.

Doel van het onderzoek
Met het onderzoek wil Stubbé achterhalen op welke manier schoolverzuim tot schoolproblemen leidt. De resultaten kunnen gebruikt worden om de ondersteuning die nu al aan deze leerlingen gegeven wordt, beter af te stemmen op de precieze oorzaken. De verwachting is dat schoolproblemen voorkomen kunnen worden en leerlingen met CF zonder vertraging een diploma op hun eigen niveau halen.

Doe mee!
Ben je schoolgaand en heb je CF, doe dan mee aan dit onderzoek! Hiervoor kun je een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst kun je samen met een begeleidende brief via de links onderaan deze pagina downloaden. Bedoeling is dat je zelf de vragen beantwoordt, maar misschien zijn er een paar vragen die je aan je ouders moet stellen. Het kost je nog geen kwartiertje tijd.

De ingevulde vragenlijst kun je op twee manier versturen: via e-mail: H.Stubbe@umcutrecht.nl
via post: Drs. Hester Stubbé, Johan Karmanhof 4, 3817 HJ te Amersfoort

Resultaten
Streven is om een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek al in het septembernummer van het CF Nieuws te publiceren.

Vragen?
Wanneer er vragen zijn, kunnen die gesteld worden via e-mail: H.Stubbe@umcutrecht.nl of via telefoon: 033-463.12.60 (op werkdagen tussen 20.00-22.00 uur).

Downloaden
begeleidende_brief_vragenlijst.pdf vragenlijst_ schoolproblemen_bij_CF.pdf brief_en_vragenlijst.zip

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl