FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: Akzo Nobel loopt weg van cao tafel

Nadat vorige week het CAO-overleg bij Akzo Nobel was opgeschort voor deskundigenoverleg, heeft Akzo Nobel vandaag de onderhandelingstafel demonstratief verlaten met de woorden 'wij hebben u niets meer te melden'. De gezamenlijke vakbonden hadden graag doorgepraat met de directie over een nieuwe CAO. Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten: 'We worden er gek van, we zitten al tien maanden zonder cao en het is de hoogste tijd dat we het over de inhoud gaan hebben, maar daar komen we op deze manier helemaal niet aan toe'.

Het struikelblok is de door Akzo Nobel gewenste stelselwijziging. Akzo Nobel wil het pensioenfonds buiten de onderneming plaatsen, waardoor het risico (onvoldoende middelen om te indexeren en hoge premiestijging) bij de werknemers komt te liggen. Voor FNV Bondgenoten is een stelselwijziging bespreekbaar, maar er moet dan wel sprake zijn van een solide pensioenfonds. Volgens de door de bond geraadpleegde deskundigen is daar in het voorstel van Akzo Nobel nog geen sprake van.

Akzo Nobel heeft aangegeven dat volgens haar de vakbonden uit zijn op de confrontatie. Roodhuizen:'Ik wil het omkeren, het is Akzo Nobel dat uit is op de confrontatie met de bonden en haar eigen werknemers. Het is niet alleen de onwilligheid tijdens de CAO-onderhandelingen die ons dwars zit. Het simpele feit dat vier leden van de raad van bestuur tweemaal zoveel bonus ontvangen als alle Akzo Nobel medewerkers samen vindt ik het zoeken van de confrontatie'.

Volgens Roodhuizen waren het vorig jaar de 'Haagse' plannen die een cao-resultaat in de weg stonden, nu gebruikt Akzo Nobel de stelsel wijziging om een cao tegen te houden.

Meer informatie:
Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-06-53755118 Ingrid van den Berg, persvoorlichting, 030-2738478


06 apr 05 16:07