Gemeente Alkmaar


De heer P.P.M. Schilte Koninklijk onderscheiden

Alkmaar, 6 april 2005

Op dinsdag 5 april om 20.00 uur reikte de burgemeester van Alkmaar, mevrouw
drs. M. van Rossen, een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer P.P.M. Schilte.
De heer Schilte is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt uitgereikt in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar ter gelegenheid van de Pieter van Foreest Publiekslezing.

Kinderarts
De heer Piet Schilte, woonachtig in Heiloo, heeft 29 jaar als kinderarts in het MCA, maar ook landelijk steeds een prominente rol vervuld. Vanaf zijn komst in het MCA heeft hij geijverd voor opleiden van artsen en kinderartsen. Hij staat daardoor aan de basis van het MCA als opleidingsziekenhuis. Onder zijn inspirerende leiding heeft de kinderafdeling in 1975 de erkenning als de eerste opleidingskliniek van het MCA gekregen. Tijdens zijn opleiderschap, van 1985 tot 2001, werden 32 artsen opgeleid tot kinderarts. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij de assistenten en zijn directe bemoeienis met inhoud en organisatie van de opleiding, betekenden veel voor de in het MCA opgeleide kinderartsen.
Als prominent kinderlongarts en kinderallergoloog was de heer Schilte van 1977 tot 1995 bestuurslid van de sectie longziekten van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en voorzitter van de werkgroep allergologie van deze sectie. Zijn betrokkenheid bij zijn patiëntjes blijkt ook uit zijn bestuurslidmaatschap van de Stichting CARA-zorg Noord-Holland Noord, het Hoofdbestuur van het Nederlands Astma Fonds (1984-1988) en medisch adviseurschappen bij de afdeling Alkmaar van het Astmafonds (1990-1999) en de contactgroep voor ouders van Cystic Fibrosis patiënten voor regio Noord-Holland Noord.

Dagelijks Bestuur
Sinds 1992 begeleidt de heer Schilte als lid van het dagelijks bestuur de ontwikkeling van het MCA naar een groot topklinisch opleidingsziekenhuis. Vanaf 1993 maakt hij zich sterk voor een regionalisatie van de Kindergeneeskunde Noord-Holland Noord. Het doel is een intensieve samenwerking in Noord-Holland Noord met o.a. de volgende uitgangspunten: efficiënt crisismanagement, regionale organisatie van scholing, nascholing en opleiding. Van 1994 tot 2004 heeft hij diverse bestuursfuncties binnen het Consilium Paediatricum bekleed. Sinds 1998 was hij voorzitter van de werkgroep AmvB, lid van de stuurgroep deelspecialismen, lid van de plenaire visitatiecommissie en secretaris van de stuurgroep Subspecialisatie van het Consilium. In 1999 heeft hij het initiatief genomen voor de organisatie van een nationale opleidingsconferentie in Egmond aan Zee over het te voeren opleidingsbeleid in algemene ziekenhuizen.

Pieter van Foreest Prijs
De heer Schilte was medeoprichter van het Comité "Pieter van Foreest Prijs". Sinds 1985 wordt ieder jaar door een onafhankelijke jury geoordeeld over de beste wetenschappelijke publicatie betrekking hebbend op onderzoekers werkzaam in het MCA. De feestelijke uitreiking wordt gelardeerd door een lezing van een vermaard wetenschapper, vooral opgespoord via het netwerk van Piet Schilte. De heer Schilte is tevens mede-initiatiefnemer en mede-organisator van de "Pieter van Foreest Publiekslezing", een bijeenkomst van het gemeentebestuur van Alkmaar, het MCA en Zorgverzekeraar Univé. Reeds voor de vijfde keer houdt een prominent spreker een lezing in de Grote Kerk over een onderwerp op het grensvlak tussen het overheidsdomein en het domein van de volksgezondheid.
Zijn brede maatschappelijke belangstelling blijkt ook uit zijn politiek engagement. Hij is lid van de werkgroep Volksgezondheid van het wetenschappelijk bureau van D66 en voorzitter van de projectgroep Volksgezondheid in de grote steden van D66.
Recent heeft hij het initiatief genomen om samen met de gemeente Alkmaar en de GGD een bijeenkomst te organiseren onder de noemer van het belang van een actieve civil society en gezondheid(szorg). Eind augustus 2004 heeft Piet Schilte afscheid genomen als kinderarts in het MCA.

6 april 2005