FNV

Directie Akzo Nobel loopt weg van cao-tafel

Akzo Nobel heeft woensdagmiddag de cao-onderhandelingstafel demonstratief verlaten met de woorden "Wij hebben u niets meer te melden". De vakbonden hadden graag doorgepraat met de directie. Het struikelblok is de door Akzo Nobel gewenste stelselwijziging. Akzo Nobel wil het pensioenfonds buiten de onderneming plaatsen, waardoor risico's (onvoldoende middelen om te indexeren en hoge premiestijging) bij de werknemers komt te liggen.

Voor FNV Bondgenoten is een stelselwijziging bespreekbaar, maar alleen met een solide pensioenfonds. Volgens door de bond geraadpleegde deskundigen is daar in het voorstel van Akzo Nobel nog geen sprake van.

Vorige week was het cao-overleg opgeschort voor deskundigenoverleg. Nu heeft het bedrijf de onderhandelingen dus stopgezet. Vakbondsonderhandelaar Ben Roodhuizen van FNV Bondgenoten: "We worden er gek van, we zitten al tien maanden zonder cao."

Volgens het bedrijf zijn de vakbonden uit op een confrontatie. Ben Roodhuizen meent dat eerder het omgekeerde het geval is. "Niet alleen de onwil tijdens de cao-onderhandelingen zit ons dwars, maar ook het feit dat vier leden van de raad van bestuur tweemaal zoveel bonus ontvangen als alle Akzo Nobel-medewerkers samen."

Volgens Roodhuizen waren het vorig jaar de Haagse plannen die een cao-resultaat in de weg stonden. Nu gebruikt Akzo Nobel de stelselwijziging om een cao tegen te houden.