Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

VNO-NCW wil spoed met regeling luchtkwaliteit

06 april 2005 - VNO-NCW vindt dat er een Spoed Algemene Maatregel van Bestuur moet komen die de luchtkwaliteit regelt waar dat ook echt nodig is en alleen voor stoffen die het milieu daadwerkelijk schaden. Zo wordt tegemoet gekomen aan de jongste bezwaren van de Raad van State, die een ministeriële regeling voor luchtkwaliteit juridisch te licht vond, en kan de broodnodige aanleg van wegen en bedrijfsterreinen worden veilig gesteld.

Tegelijkertijd pleit VNO-NCW voor een versnelde 'verschoning' en modernisering van het Nederland wagenpark, te financieren uit de extra aardgasbaten. Gemeenten moeten hun verkeersplannen aanpassen om de milieudruk op bepaalde wegen en straten te verkleinen.

VNO-NCW steunt de aanpak van de staatssecretaris om niet in alle gevallen vast te houden aan bestaande normen. Nederland mag economisch niet in het slot worden gegooid. Het is toch vreemd dat er een Spoedwet wegverbreding ligt én afspraken zijn gemaakt om via PPS knelpunten in het wegennet aan te pakken, die nu beide niet kunnen worden benut. VNO-NCW pleit dan ook voor een snelle doorbreking van de ontstane impasse, waarbij economie en milieu op een reële manier worden betrokken.

Staatssecretaris Van Geel moet in Brussel doorgaan met zijn pogingen tot enerzijds verscherping van internationale eisen aan voer- en vaartuigen en anderzijds met het bepleiten van uitstel voor het halen van luchtkwaliteitsnormen en aanpassing van definities. VNO-NCW vindt het bizar dat natuurlijke stoffen als zeezout, zand en bodemstof onder de definitie van 'fijn stof' vallen. 'Het is toch te gek dat we de natuur willen gaan reguleren', aldus VNO-NCW. Ook draait Nederland op voor stoffen die grotendeels uit het buitenland komen aanwaaien.

De nationale maatregelen van de staatssecretaris krijgen eveneens steun van VNO-NCW.
De ondernemingsorganisatie wijst erop dat dank zij al genomen maatregelen in industrie en verkeer de lucht in Nederland feitelijk al steeds schoner wordt. VNO-NCW wil een extra slag, maken door het Nederlandse wagenpark versneld schoner te maken.

VNO-NCW pleit voor het fiscaal stimuleren of subsidiëren van onder meer de volgende maatregelen:

* het gebruik van roetfilters;

* een sloopregeling voor oude diesels;

* en de introductie van vrachtauto's die aan de nieuwste Europese normen voldoen.

Deze maatregelen maken het verkeer snel veel schoner. Bovendien liggen er ook nog mogelijkheden in het schoner maken van machines in bijvoorbeeld de bouw en de landbouw, tractoren en scheepsmotoren.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77