Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Reacties op het Consultatiedocument Het Intermediaire Distributiekanaal, april 2005

06-04-2005 / 15:58 / Consultatiedocumenten

Eind november 2004 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een consultatiedocument uitgebracht naar aanleiding van haar onderzoek naar de structuur en de werking van het intermediaire distributie voor verzekeringen. De NMa gaf in dit consultatiedocument de voorlopige uitkomsten van haar onderzoek weer en nodigde marktpartijen aan de hand van een aantal vragen uit te reageren. De consulatatieronde is op
1 februari 2005 afgesloten. In totaal zijn 32 reacties ontvangen, waarvan 18 van intermediairs voor verzekeringen, 4 van franchise- of inkooporganisaties van intermediairs, 4 van brancheorganisaties (van intermediairs, verzekeringsmaatschappijen, of banken), 3 van verzekeringsmaatschappijen, 2 van toezichthouders en 1 van een organisatie van afnemers. In de onderstaande samenvatting komen de reacties geanonimiseerd per vraag aan bod.

De NMa onderzoekt thans in samenwerking met het Centraal Planbureau (CPB) het consumentengedrag bij de aankoop van levensverzekeringen en de invloed van het gekozen distributiekanaal op de gemaakte productkeuze. De uitkomsten van dit onderzoek zullen in een gezamenlijke rapportage van de NMa en het CPB bekend gemaakt worden. Op basis van deze rapportage en de reacties op het consultatiedocument zal de NMa tot een definitieve visie op de sector komen.

Reacties op het consultatiedocument, april 2005 [ PDF Document / 52 Kb ]