Gemeente Helmond


---

Ruimere mogelijkheden Taxbus

Het nieuwe gemeentelijke WVG-beleid is op 1 oktober 2004 ingegaan en was een direct gevolg van het gewijzigde rijksbeleid. Een belangrijk gevolg hiervan was dat de vaste financiële vergoeding voor vervoerkosten, die een groot aantal WVG- gerechtigden in Helmond hadden, kwam te vervallen.

Om deze mensen echter niet direct te confronteren met de gevolgen van het wegvallen van dit bedrag, werd een overgangsregeling gemaakt. In een jaar tijd wordt de vergoeding met 25% per kwartaal afgebouwd. Vanaf 1 oktober 2005 zal de vaste vergoeding dus helemaal vervallen. In plaats van de vaste vergoeding voor vervoerkosten is voor WVG-gerechtigden de mogelijkheid om te reizen met het CVV flink uitgebreid van 1 OV zone naar 5 OV zones.

Gebleken is dat sinds de invoering van het nieuwe WVG beleid in Helmond zowel het aantal pashouders als ook het vervoer met Taxbus flink is toegenomen. In oktober 2004 hadden 1636 personen een pas en eind februari 2005 waren dat er 1757. Verder is het aantal ritten en de gemiddelde ritlengte toegenomen. De verwachting is dat -als het gewijzigde WVG beleid nog beter bekend wordt - meer mensen alsnog een beroep zullen gaan doen op een vervoerspas. Naar verwachting zal het gebruik de komende periode nog verder toenemen met 10% per jaar.

Voorlichtingsbijeenkomst Taxbus
In de maand mei zullen meerdere voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd over de vervoersvoorziening Taxbus. Daarin wordt door vertegenwoordigers van de gemeente en door medewerkers van Cibatax, de vervoerder, een uitgebreide toelichting gegeven op:
* de mogelijkheden en voordelen van Taxbus,
* het grotere vervoersgebied voor mensen met een WVG vervoersvoorziening

* andere van belang zijnde veranderingen, op het gebied van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Datum en tijdstip van de bijeenkomst zijn nog niet bekend. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Voor diegene voor wie dit van belang is: er is een ringleiding aanwezig.

Vooraf aanmelden
De gemeente Helmond vind het belangrijk dat mensen voor wie dat van belang is goed op de hoogte zijn van deze regeling. Daarom hebben alle mensen, die een Taxbuspas op basis van de WVG hebben, persoonlijk een aanmeldingsformulier voor deze voorlichtingsbijeenkomst thuisgestuurd gekregen. Ook via de belangenorganisaties voor ouderen (SOOH), de Stichting Welzijn Ouderen Helmond (SWOH) en de Gehandicapten Organisatie Helmond (GOH) zijn aanmeldingsformulieren verspreid. Met name SWOH en SOOH zijn ook nauw betrokken bij de invulling van de voorlichtingsbijeenkomst.

Mensen die nog géén aanmeldingsformulier hebben ontvangen en toch graag willen horen wat Taxbus voor hen zou kunnen betekenen, zijn uiteraard welkom. Ook mag men gerust een familielid of kennis mee brengen. Men moet zich wel vóóraf aanmelden!

Aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij:

* het bureau WVG aan de Penningstraat,

* de Stadswinkel

* bij de bewonersinformatiepunten van de Stichting Welzijnsbevordering Helmond (SWH)

* wijkgebouwen

- West het Patronaat

- Noord de Terp

- Centrum de Bakkerij

De aanmeldingsformulieren moeten vóór 25 april a.s. zijn teruggestuurd. Iedereen krijgt vervolgens persoonlijk schriftelijk een uitnodiging voor de voorlichtingsbijeenkomst. Deze worden de laatste week van april verzonden.


---

| |