Universiteit Maastricht

PERSBERICHT
6 APRIL 2004

Presentatie op 6 april in Washington

Bestuursvoorzitter Ritzen schrijft boek over Wereldbank en ontwikkelingssamenwerking

Bestuursvoorzitter dr.ir. Jo Ritzen van de Universiteit Maastricht (UM) presenteert vandaag in Washington zijn boek over de Wereldbank en de taken van deze internationale instelling op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking. In 'A Chance for the World Bank' doet Ritzen een aantal ingrijpende voorstellen om de kloof tussen rijke en arme landen te verminderen. De presentatie van het boek vindt plaats in het gebouw van de Wereldbank

De vooruitzichten voor een betere ontwikkelingssamenwerking waren volgens Ritzen uitstekend in de jaren negentig na het eind van de Koude Oorlog. Toch hebben de rijke landen de mogelijkheden laten liggen omdat ze hun eigen belangen voorop bleven stellen. Ook de oorlog tegen het terrorisme is volgens Ritzen niet bevordelijk gebleken voor een betere ontwikkelingssamenwerking. Hij belicht in zijn boek ook de structuur en werkwijze van de Wereldbank zelf en de obstakels die dat oplevert voor een verbetering van de ontwikkelingssamenwerking. Ritzen constateert dat het grootste probleem niet de bestuurlijke structuur is, maar de onmacht van Europa om binnen de Wereldbank voldoende tegenwicht te bieden tegen de Verenigde Staten.

De oplossingen die Ritzen in zijn boek aandraagt voor verbetering van de ontwikkelingssamenwerking zijn het harmoniseren van de hulp waardoor de ontvangende landen verlost worden van de torenhoge uitvoeringskosten, het openen van de westerse markten voor landbouwprodukten uit ontwikkelingslanden, en het promoten van goed bestuur in de ontwikkelingslanden en het drastisch tegengaan van door multinationals veroorzaakte corruptie.

Oud-hoogleraar economie en oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen was in de periode 2001-2003, voordat hij voorzitter werd van de Universiteit Maastricht, vice-president van de Wereldbank.

Noot voor de pers:

A Chance for the World Bank van de hand van Jo Ritzen is uitgegeven door Anthem Press, London, ISBN 1-84331-162-3, www.anthempress.com. Recensie-exemplaren zijn verkrijgbaar via de afdeling communicatie van de Universiteit Maastricht, Marcel Schrijnemaekers, mailto m.schrijnemaekers@bu.unimaas.nl of telefonisch via 043-3882671.

De persberichten van de UM staan ook op internet www.unimaas.nl.

Kijk ook eens in het e-Research Magazine van de UM, www.unimaas.nl/researchmagazine/