Universiteit van Tilburg

Anton Philips Fonds ontvangt 500.000 euro voor wetenschappelijk onderzoek

Het aan de Universiteit van Tilburg verbonden Anton Philips Fonds krijgt op 6 april, tijdens het seminar Rolling out Good Governance, een bedrag van 500.000 euro toegekend van de Koninklijke Philips Electronics N.V. Met die middelen wordt de komende vijf jaar wetenschappelijk onderzoek voortgezet door het Center for Company Law van de Tilburgse Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Het Anton Philips Fonds is in 2000 opgericht door de Koninklijke Philips Electronics N.V en de Universiteit van Tilburg ter ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek op het terrein van internationaal ondernemings-, effecten- en belastingrecht. Het accent ligt op een transatlantische vergelijking met de Verenigde Staten en bestudering van de Europese integratie op die terreinen. Zo wordt veel aandacht besteed aan corporate governance en tax competition en harmonisatie. Dat onderzoek wordt verricht onder de supervisie van het Center for Company Law, dat onder meer drie leerstoelen (deeltijd) financiert en een 'Anton Philips Chair' heeft ingesteld. Op deze leerstoel wordt jaarlijks een vooraanstaande buitenlandse hoogleraar op het terrein van Company Law wordt benoemd. Sinds 2000 waren dat respectievelijk Lucian Bebchuk (Harvard), Klaus Hopt (Max Planck Instituut) en Reinier Kraakman (Harvard). Momenteel wordt de leerstoel bezet door Wolfgang Schon (Munchen), voor de periode daarna is de Amerikaan J. Coffee (Columbia University) voorgedragen.

Het Fonds kreeg in 2000 een bedrag van 1 miljoen gulden voor een periode van vijf jaar en ondersteunt meerdere activiteiten op de betreffende rechtsgebieden. Zo worden er jaarlijks meerdere seminars en congressen georganiseerd. In dat verband is ook de organisatie te zien van het seminar Rolling out Good Governance op 6 april in Amsterdam. Het seminar is gekoppeld aan het vertrek van topman Jan Hommen (die mede aan de wieg stond van het Anton Philips Fonds) bij Philips. Philips is een van de meest vooraanstaande ondernemingen in de wereld als het gaat om de ontwikkeling en implementatie van good governance.

Het centrale onderzoeksprogramma van het Center for Company Law heeft als titel Grondslagen en ontwikkelingen van het (inter)nationale en communautaire privaat- en fiscale ondernemingsrecht en richt zich met name op de bestudering van het Europese en internationale ondernemings-, effecten-, belasting- en failissementsrecht.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Center for Company Law,
http://www.tilburguniversity.nl/faculties/frw/research/schoordijk/ccl/ , (013 466 2837, prof. dr. Theo Raaijmakers of prof. dr. Peter Essers).